Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπάιντερμαν, έπλυνες τα πιάτα; (Από τον Μανάρα στη Σατραπί) [ Βαγγελάτος Βαγγέλης, Ελευθεροτυπία, 19/4/2008 ]


ramirez

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  2298
  • Group:  Members
  • Topic Count:  1767
  • Content Count:  5271
  • Reputation:   35382
  • Achievement Points:  5280
  • Days Won:  14
  • With Us For:  6363 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Και ξαφνικά, έτσι ισχυρίζεται η συγγραφέας Σιμόν Γκέιλ, τα κορίτσια εισέβαλαν στον αγρίως ανδροκρατούμενο χώρο των κόμικς. Αρχισαν να επηρεάζουν τα θέματα και την αισθητική τους. Καιρός ήταν. Γιατί, πώς να διαβάσουν κόμικς τα κορίτσια όταν το φύλο τους απεικονίζεται σ' αυτά σαν Σβαρτσενέγκερ με στήθη ζέπελιν;

 

 

Αλλοι καιροί, άλλα ήθη, άλλοι ρόλοι!

Πώς φαντάζεστε ένα συνέδριο κόμικς; Γεμάτο έφηβους πιτσιρικάδες, τριαντάχρονους σε παρατεταμένη εφηβεία, μυρωδιά από αθλητικά παπούτσια ανακατεμένη με τεστοστερόνη και πολλά γκάτζετς... Σίγουρα όμως, όχι γεμάτο κοριτσάκια...

 

 

Αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Η Σιμόν Γκέιλ είναι συγγραφέας κόμικς, πηγαίνει σε συνέδρια κόμικς για χρόνια και παρατηρεί πως «ενώ για χρόνια τα μόνα κορίτσια που έβλεπα ήταν αυτά που τραβολογούσαν οι άντρες τους και οι μπαμπάδες τους, ξαφνικά ανακάλυψα πως ολόκληρες κοριτσοπαρέες προσέρχονται οικειοθελώς στα συνέδρια και τις εκθέσεις κόμικς. Και μάλιστα ψάχνουν πώς μπορούν να μπουν στον κόσμο του κόμικς: να γράψουν, να σχεδιάσουν, να εκδώσουν δουλειά τους. Ακόμα και να βρουν βιβλία για τις γυναίκες και τα κόμικς και να κυκλοφορήσουν τις ιδέες τους στο διαδίκτυο».

 

 

Η Σιμόν Γκέιλ δεν εξιτάρεται άδικα. Κάτοχος μιας από τις πιο σουξεδιάρικες φωνές και απόψεις στο χώρο του κόμικς, είναι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας υπεύθυνη για μια μεγάλη σειρά. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή της Wonder Woman στην DC Comics. Από αυτή τη θέση ανακάλυψε σε μια έκθεση στη Νέα Ζηλανδία πως το κοινό άρχισε να... γυναικοκρατείται, αλλά πως «για πρώτη φορά μιλούσα με δημοσιογράφους και δεν με ρωτούσαν πώς είναι να είμαι γυναίκα στο χώρο των κόμικς! Μου έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις που θα μου έκαναν αν ήμουν μέλος ενός αποκλειστικά ανδρικού πάνελ. Ηταν τόσο συναρπαστικό να βλέπεις να αλλάζει η εποχή».

 

 

Υπερβολή; Για να δούμε... Την τελευταία χρονιά η DC Comics κυκλοφόρησε το «Minx», μια μεγάλη έκδοση προορισμένη για κορίτσια στην εφηβεία, που έγινε ανάρπαστη από ένα μεγάλο κοινό. Οπως και το «Fun Home» της Αλίσον Μπέτσντελ. Ενώ το «Περσέπολις» της Μαριάν Σατραπί, με μια ανάσα κατέλαβε τα μίντια και σάλταρε στο κινηματογραφικό πανί, γοητεύοντας κοινό και κριτικούς, με τη μικρή Ιρανή πρωταγωνίστρια να περιηγείται έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

 

 

Η θηλυκότητα ως σούπερ ήρωας, μάλιστα, πήδηξε έξω από τα καρεδάκια και άλωσε το ισχυρότερο ανδροκρατούμενο φρούριό του. Το... Στρουμφοχωριό! Ω ναι, τον κόσμο στον οποίο η ύπαρξή μιας, μοναδικής και στερεοτυπικής γυναίκας, της ξανθιάς... βιόλας Στρουμφίτας, απλώς τονίζει την ανδρική φύση της σοβινιστικής... Στρουμφοκρατίας, όπως έγραψε και η φεμινίστρια Κάθα Πόλιτ στο έργο της «The Smurfette Principle», το 1991. Ετσι, ο διευθυντής της εταιρείας που έχει τα... στρουμφοδικαιώματα, ο Χέντρικ Κόισμαν, δεσμεύτηκε πως η ταινία με τα μικρά βέλγικα μπλε πλασματάκια της οποίας ξεκίνησαν τα γυρίσματα, θα έχει περισσότερους χαρακτήρες γένους θηλυκού.

 

 

Μεγάλη αλλαγή, αν σκεφτεί κανείς πως τα κόμικς ήταν -και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν- ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Η βασική φιλοσοφία ήταν πάντα πως «τα κορίτσια δεν διαβάζουν κόμικς». Εξ ου και οι περισσότερες γυναικείες μορφές είναι σχεδιασμένες ως «πιν απ», με στήθη ζέπελιν και περιφέρειες... κορδονάτες, ακόμα και όταν κραδαίνουν μπαζούκας και φλογοβόλα. Δίνουν την εντύπωση πως σχεδιάστηκαν αρχικά γυμνές και η μινιμαλιστική τους γκαρνταρόμπα προστέθηκε αργότερα και κατόπιν έντονων συστάσεων του νομικού τμήματος της εκδοτικής.

 

 

Εναλλακτικά, οι γυναίκες σχεδιάζονται το πολύ σαν εργαλείο εκκίνησης της υπόθεσης. Η γυναίκα-μαμά-γιαγιά του ήρωα, που σκοτώνεται από τους κακούς, ώστε να γίνει από έρωτα και απελπισία ο ήρωας... σούπερ ήρωας. Για να το αποδείξει, μάλιστα, η Σιμόν πριν από μια δεκαετία, μάζεψε δεκάδες από τις ...κακόμοιρες καλοσχεδιασμένες γυναίκες των χάρτινων σελίδων στη συλλογή-λίστα «Women in Refrigerators».

 

 

Γι' αυτήν, η τάση μοιάζει προαιώνια. Με αρχή του τέλους της την περίοδο που οι άντρες έφυγαν για το μέτωπο των δύο παγκόσμιων πολέμων και το κοινό των χάρτινων ηρώων πίσω στη Δύση απέμενε στην πλειοψηφία του θηλυκό. Γεγονός που εξηγεί και την εμφάνιση της Wonder Woman το 1941: «όμορφη σαν την Αφροδίτη, σοφή σαν την Αθηνά, δυνατότερη του Ηρακλή και γρηγορότερη από τον Ερμή».

 

 

Οι υπόλοιπες σούπερ ηρωίδες βέβαια έπρεπε να περιμένουν ώς τώρα. Ανάμεσα στους λόγους της τωρινής ανάδυσης περιλαμβάνονται:

 

-Η στόχευση του γυναικείου κοινού από την αντίστοιχη τηλεόραση με εκπομπές όπως το Battlestar Galactica, τη Ζίνα, το Λοστ, τη Buffy the Vampire Slayer.

 

-Η έξοδος των δημοφιλών πια σε όλους κόμικς από ανδροκρατούμενα «κομικσομάγαζα».

 

-Η ταχύτατη εξάπλωση των δημοφιλών πια manga και της αισθητικής τους, τα οποία στη γενέτειρά τους είχαν εξίσου θηλυκό κοινό και θέματα, σχηματοποιημένα στα κοριτσίστικα «shojo manga».

 

 

post-2298-1208990829_thumb.jpg

 

 

Παρ' όλα αυτά, ένα ολοκαίνουργιο κοινό ήρθε στην ένατη τέχνη. Και διεκδικεί το κομμάτι του με θέματα και αισθητική. Οχι τυχαία, ένας από τους τελευταίους κόμικς τίτλους που κυκλοφόρησαν ήταν το Dangerous Woman. Είναι η εικονογραφημένη βιογραφία της γνωστής κάποτε ως «η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Αμερική», της περιβόητης αναρχικής Εμα Γκόλντμαν! Ενώ ακόμα και η ίδια η DC κυκλοφόρησε μια εικονογράφηση με τον Σπάιντερμαν να πλένει τη στολή του στο χέρι, μπαίνοντας θέλοντας και μη στον χορό της ανατροπής των σεξιστικών κλισέ στα κόμικς.

 

 

 

link: http://www.enet.gr/online/online_text/c=11...008,id=87646720

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  5259
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  207
  • Content Count:  9437
  • Reputation:   76999
  • Achievement Points:  9439
  • Days Won:  100
  • With Us For:  6044 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

:thanks: για το άρθρο! Είναι αλήθεια, συμβαίνει. Και το κοινό των κόμικς και η γκάμα τους έχει αλλάξει. Τα κομιξάδικα έχουν πλέον unisex κόσμο και αυξάνονται συνεχώς και οι γυναίκες δημιουργοί. Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα υπερηρωικά κόμικ, παρόλα αυτά πειραματίζονται με διάφορα είδη (όπως η γράφουσα... :D ). Εταιρίες αναπροσαρμόζουν τις εκδόσεις τους σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις. Ακόμα κι η Marvel έχει εκδόσει τίτλους όπως το Marvel women που τα χώνει -και καλά- στον ανδροκρατούμενο κόσμο των υπερηρώων. Το ότι θα έπλενε τη στολή του ο Spiderman στο χέρι βέβαια δεν το περίμενα!!! Oύτε σε inside joke !Άντε σε 2-3 χρόνια θα ανακαλύψει και το πλυντήριο :spidey3: !

Πάντως, όσο και να αλλάξουν τα κόμικς (όχι κι έτσι!Σιγά μην τους βάζουν να διαφημίζουν και απορρυπαντικά!) οι νοοτροπίες του κόσμου αλλάζουν πολύ πιο αργά. Πιστέψτε με, έχω πολύ αστείες εμπειρίες από τη δουλειά μου (πρέπει να αποδείξει μια κοπέλα ότι ξέρει όντως από κόμικς κλπ. Φαντάζομαι ότι στο παρελθόν ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα όμως :lol: )

Επεξεργασία από Kabuki
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.