gkosk Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 3960 Group: Members Topic Count: 233 Content Count: 1123 Reputation: 4369 Achievement Points: 1125 Days Won: 1 With Us For: 6323 Days Status: Offline Last Seen: Δεκεμβρίου 28, 2024 Age: 60 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Πολύ αδικημένος ήρωας, στις εν Ελλάδι εκδοτικές του περιπέτειες. Αν φανταστείτε ότι έδωσε το όνομα του στο, διάσημο πλέον ομώνυμο περιοδικό της δεκαετίας του`70(μέρος της θρυλικής τριάδας Μπλέκ-Ζαγκόρ-Όμπραξ), ενώ οι δικές του περιπλανήσεις επί χάρτου «φιλοξενήθηκαν» σαν δεύτερες, πίσω από τον Λοχαγό Μάρκ, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της αδικίας!! Στην Ιταλία, χώρα «κατασκευής» του άλλωστε, είχε διαφορετική αντιμετώπιση, προς το καλύτερο πάντα. Το δικό του περιοδικό, μπορεί να μην είχε σαν τίτλο το όνομα του, όμως δημοσίευε αποκλειστικά δικές του ιστορίες. Ονομάζονταν Alan Mistero, και ανήκε στο «έμψυχο» δυναμικό του οίκου Bonelli. Στην Γαλλία τον σεβάστηκαν παραπάνω, αφού το περιοδικό εκεί ονομάζονταν Ombrax! Όταν το 1976, το Όμπραξ του κ. Ανεμοδουρά περνούσε στην κόμικς ιστορία, σε αντίθεση με τον Μάρκ και τους Λύκους του Οντάριο, ο καουμπόι δεν συνέχισε σε κανένα από τα έντυπα του οίκου. Περίμενε υπομονετικά μέχρι το 1983, οπότε και «αποκαταστάθηκε» εκδοτικά, καθώς κάθε δεύτερη εβδομάδα οι δικές του περιπέτειες στο Φάρ Ουέστ, δημοσιεύονταν στην «Περιπέτεια».(βέβαια μια μικρή «εκδίκηση» πήρε στα τελευταία τεύχη της έκδοσης του περιοδικού, όταν λόγω του ότι είχαν τελειώσει οι ιστορίες που είχε εξασφαλίσει ο Έλληνας εκδότης, το Όμπραξ δημοσίευε περιπέτειες μόνον του αινιγματικού καουμπόι!!) Στις μέρες μας, φιγουράρει στους τόμους που κυκλοφορεί, με μορφή επανεκδόσεων, ο γιος του κ. Ανεμοδουρά Γιώργος, από τις εκδόσεις Περιοδικός Τύπος. Ίσως όλα αυτά τα στοιχεία, να έχουν σαν εξήγηση το γεγονός πως ο Όμπραξ είχε ένα αντί – star προφίλ, για το οποίο αποκλειστικοί υπεύθυνοι ήταν οι δημιουργοί του. Εκείνοι το κατασκεύασαν, εκείνοι το καλλιέργησαν. Πάντα πρώτος στις μάχες ενάντια στους παρανόμους, διώκτης περισσότερο της αδικίας(άσχετα αν έπεσε και αυτός θύμα της!!) και υπερασπιστής των κατατρεγμένων. Θα έλεγα ότι διέφερε αρκετά από τους καουμπόι «συναδέλφους» του στα «χάρτινα» σενάρια που κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει. Μπορεί να ήταν μια ακόμη περίπτωση σπαγγέτι – γουέστερν, όμως έτρεφε μια αδυναμία στην υπεράσπιση των Μεξικανών φτωχών κατοίκων μικρών χωριών, που αντιμετώπιζαν ορδές παρανόμων, σε αντίθεση με τους πιο διάσημους διώκτες του εγκλήματος στην Άγρια Δύση. Έπειτα δεν είχε το άγχος που μπορεί να σου μεταφέρει το άστρο με τις πέντε γωνίες, σήμα – κατατεθέν των εκπροσώπων του νόμου. Όντας μακριά από τα εγχειρίδια του καλού σερίφη, λειτουργώντας χωρίς περιορισμούς στην διαχείριση των «προβληματικών» καταστάσεων, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Αν υπήρχε η μορφή του στις μέρες μας, με απαραίτητη προϋπόθεση να είχε δημιουργηθεί από μια μοντέρνα πένα, θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστεί σε κόμικς περιπέτειες ενός φωτομοντέλου(!!), μιας και τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε μια τέτοια φιγούρα!! Ψηλός, αρρενωπός, ομορφόπαιδο με λίγα λόγια, και με εκείνο το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που τον έκανε να μοιάζει σαν τον κλώνο του Τέν Τέν, σε πιο wild φάση!! Στα «μπαλονάκια» το χιούμορ περισσεύει, ενώ οι Φαγάνας και Βαρώνος (ο ένας με την «λατρεία» του στα κεφτεδάκια και ο άλλος με την αδιακρίτως προτίμηση του στο κάθε είδους αλκοόλ!!), συνεισφέρουν τα μέγιστα στην διακωμώδηση των ίδιων των ιστοριών!! Το μεγάλο όπλο του Όμπραξ όμως πέραν της ανδρείας του, κρύβεται στην ικανότητα του να μεταμφιεστεί σε οποιονδήποτε!! Όσο γρήγορα τραβάει πιστόλι και ρίχνει γροθιές, άλλο τόσο γρήγορα, αστραπιαία θα έλεγα, μεταμορφώνεται σε γέρο, παράνομο, ιερέα, ακόμη και γυναίκα!! Αρκούν λίγα λεπτά κλεισμένος σε ένα δωμάτιο μπαίνοντας σαν καουμπόι, για να βγει κουτσαίνοντας σαν ένα άκακο γεροντάκι, καταβεβλημένο από τα χρόνια! Όσοι δεν πείθονται από λόγια, υπάρχουν οι γροθιές! Όσοι επιμείνουν αντιμετωπίζουν το πιστόλι του! Για όλους τους άλλους, υπάρχουν οι μεταμφιέσεις και μετά, όλα τα άλλα μαζί!! Όπως καταλαβαίνετε οι επιλογές των παρανόμων δεν είναι πολλές!! Υπήρξαν φορές, δεν ξέρω για εσάς, που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω τις ιστορίες του, προσπερνώντας κάπως βιαστικά την υπόθεση της Αμερικάνικης ανεξαρτησίας, που άλλωστε ήταν σε καλά χέρια!! Κλείνοντας σε αυτό το σημείο, εύχομαι μελλοντικά η Jemma Press, που και τα δικαιώματα από πολλές εκδόσεις του οίκου Bonelli έχει, αλλά και μεράκι για καλές δουλειές, να προχωρήσει σε μια επανέκδοση του Όμπραξ(με όποιο όνομα και αν διαλέξει!!), σε έναν καλαίσθητο τόμο όπως μας έχει συνηθίσει. Νομίζω ότι του αξίζει! 12 1 Παράθεση
Nighthunter Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 1242 Group: Members Topic Count: 12 Content Count: 162 Reputation: 113 Achievement Points: 162 Days Won: 0 With Us For: 6572 Days Status: Offline Last Seen: Φεβρουαρίου 19, 2022 Age: 45 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Ωραίο το αφιέρωμά σου gkosk! Αν και εγώ ήμουν και είμαι πολύ πιο πορωμένος με τον Λοχαγό Μαρκ, συμφωνώ οτι και ο Όμπραξ ήταν ένας πολύ αξιόλογος ήρωας με ωραίες περιπέτειες (όπως όλα τα παιδιά είχα κι εγώ μια κλίση προς την Άγρια Δύση και τους cowboys). Ειδικά αυτός ο Φαγάνας σου άνοιγε την όρεξη και μόνο που μίλαγε για κεφτέδες! Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα τεύχος Όμπραξ που η δράση έπαιρνε μέρος πάνω σε ένα ποταμόπλοιο. (Σίγουρα θα το θυμάσαι) Τώρα είμαι σε φάση του να συλλέξω όσα περισσότερα τεύχη ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ μπορώ. Όσο σκέφτομαι πόσα τεύχη είχα παλιά και χάθηκαν... τρελαίνομαι! Keep up the good work! :beer: 4 Παράθεση
gkosk Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 3960 Group: Members Topic Count: 233 Content Count: 1123 Reputation: 4369 Achievement Points: 1125 Days Won: 1 With Us For: 6323 Days Status: Offline Last Seen: Δεκεμβρίου 28, 2024 Age: 60 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Ευχαριστώ!! Θα συνεχίσω!! Όσο για την ιστορία,.......θα μου`ρθει, που θα πάει!! Εδώ την έχω!!! :cheers3: 2 Παράθεση
Thor21 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 3583 Group: Members Topic Count: 13 Content Count: 1084 Reputation: 1387 Achievement Points: 1084 Days Won: 0 With Us For: 6366 Days Status: Offline Last Seen: Ιουλίου 23, 2019 Age: 44 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Διορθώστε με αν σφάλλω αλλά οι 2 φίλοι του Όμπραξ είναι ο Φαγάνας και ο Βαρώνος. Ο Τσικουδιάς και ο Αφαίμαξης είνια φίλοι του Κάπτεν Μίκυ. 4 Παράθεση
gkosk Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 3960 Group: Members Topic Count: 233 Content Count: 1123 Reputation: 4369 Achievement Points: 1125 Days Won: 1 With Us For: 6323 Days Status: Offline Last Seen: Δεκεμβρίου 28, 2024 Age: 60 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Διορθώστε με αν σφάλλω αλλά οι 2 φίλοι του Όμπραξ είναι ο Φαγάνας και ο Βαρώνος. Ο Τσικουδιάς και ο Αφαίμαξης είνια φίλοι του Κάπτεν Μίκυ. Σωστά! Διορθώθηκε! 2 Παράθεση
andstef Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 4357 Group: Members Topic Count: 14 Content Count: 350 Reputation: 1212 Achievement Points: 350 Days Won: 0 With Us For: 6262 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 26, 2024 Age: 50 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Πολύ ωραία παρουσίαση! Η πιο αγαπημένη σειρά της περιπέτειας για εμένα, βάσει πλοκής και ποικιλίας (μεταμφιέσεις κ.λ.π. γαρ). 4 Παράθεση
johnybest Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 Member ID: 2741 Group: Members Topic Count: 0 Content Count: 10 Reputation: 11 Achievement Points: 10 Days Won: 0 With Us For: 6428 Days Status: Offline Last Seen: Φεβρουαρίου 6, 2008 Age: 47 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10, 2008 βασικα δεν βαζανε πολλα ομπραξ στην περιπετεια αν και μαρεσε περισοτερο απο τον λοχαγο μαρκ 2 Παράθεση
KONNOS Δημοσιεύτηκε Μαίου 25, 2008 Member ID: 3934 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 384 Reputation: 885 Achievement Points: 384 Days Won: 0 With Us For: 6327 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 16, 2021 Age: 40 Δημοσιεύτηκε Μαίου 25, 2008 Στην Περιπέτεια μια βδομάδα Μάρκ,μια βδομάδα Όμπραξ δεν πήγαινε;;; Τέσπα.Τhnx για την παρουσίαση.Απο τους αγαπημένους μου χαρακτήρες.Γενικά απο το τρίο Μάρκ-Όμπραξ-Μπλέκ, οι Όμπραξ και Μάρκ μου άρεζαν πιο πολύ.Κάθε βδομάδα (Παρασκευές νομίζω) μετά το σχολείο έτρεχα να αγοράσω την Περιπέτεια. 3 Παράθεση
dpsiho Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 16, 2008 Member ID: 823 Group: Members Topic Count: 2 Content Count: 13 Reputation: 28 Achievement Points: 13 Days Won: 0 With Us For: 6599 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 23, 2008 Age: 41 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 16, 2008 Μα τα χιλια κεφτεδακια!!!!!!!!! μου αρεσε πολυ ο ομπραξ αν και προτιμουσα τον λοχαγο μαρκ.Παντως ηταν πολυ καλες οι ιστοριες και αξιζουν για οποιον δεν τις εχει διαβασει να ριξει μια ματια. 3 Παράθεση
eliaselias0 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 23, 2008 Member ID: 4358 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 142 Reputation: 265 Achievement Points: 142 Days Won: 0 With Us For: 6262 Days Status: Offline Last Seen: Ιανουαρίου 8, 2023 Age: 54 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 23, 2008 Το ομλογώ Μου άρεσε περισότερο ο Μαρκ κι Μπλεκ. Αλλά τώρα τελευταία πέσανε στα χέρια μου μερικές ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ με τον Όμπραξ και το σκυλομετάνιωσα που δεν τα αγόραζα στην ώρα τους. Άντε τώρα να τα βρώ.... Πολύ καλός τελικά ο Όμπραξ. Κρίμα που ο Ανεμοδουράς δεν σκέφτεται να τον επανεκδόσει (όπως έκανε με τον Μαρκ στην συλεκτική Περιπέτεια) 3 Παράθεση
resident1 Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 13, 2008 Member ID: 6369 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 1 Content Count: 10 Reputation: 8 Achievement Points: 10 Days Won: 0 With Us For: 6021 Days Status: Offline Last Seen: Ιουλίου 1, 2012 Age: 56 Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 13, 2008 Τέλεια η παρουσιαση σου!!!! Με εκανες να θελω να γυρίσω στην δεκαετια του 70 παλι 3 Παράθεση
GreekComicFan Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 8, 2009 Member ID: 2265 Group: Veterans Topic Count: 999 Content Count: 20072 Reputation: 117545 Achievement Points: 20162 Days Won: 336 With Us For: 6472 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 10, 2021 Age: 47 Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 8, 2009 Δεν βάζουμε λίνκς με σκαναρισμένα εκτός εξωτερικών πηγών. Και όταν μπαίνουν, μπαίνου σε code. 2 Παράθεση
paola Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 29, 2011 Member ID: 12750 Group: Members Topic Count: 9 Content Count: 2286 Reputation: 20751 Achievement Points: 2286 Days Won: 1 With Us For: 5339 Days Status: Offline Last Seen: Πέμπτη στις 03:58 PM Age: 47 Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 29, 2011 Ωραιος και ο Ομπραξ,τον γνωρισα μεσα απο την "Περιπετεια" αν και ο αγαπημενος μου ηταν ο Λοχαγος Μαρκ.Διαβαζα ομως μ'ενδιαφερον τις περιπετειες του.Μου αρεσε αυτο που εκανε με τις μεταμφιεσεις. 7 Παράθεση
natsinas75 Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 27, 2024 Member ID: 36134 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 1 Content Count: 8 Reputation: 39 Achievement Points: 8 Days Won: 0 With Us For: 1750 Days Status: Offline Last Seen: Ιουνίου 22, 2024 Age: 49 Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 27, 2024 Καλησπερα σας! Ξανανοιγω αυτο το πολυ παλιο θεμα γιατι κανω μια ερευνα για ολες τις ιστοριες του Ομπραξ που εχουν δημοσιευτει στην Ιταλια αλλα κυριως στη Γαλλια, γιατι εκει ειναι περισσοτερες. Προσπαθω κατ αρχας να ταυτοποιησω τα τευχη που εκδοθηκαν στην Ελλαδα με αυτα που εκδοθηκαν στη Γαλλια και δια της ατοπου να καταλαβω ποια ειναι τα αδημοσιευτα. Εχω ταυτοποιησει τα περισσοτερα ελληνικα τευχη, εχω βρει και καποια αδημοσιευτα. Ηθελα να ρωτησω αν καποιος γνωριζει καποιο γαλλικο γκρουπ οπου μπορω να βρω πληροφοριες για τευχη Ομπραξ και πιθανον pdf με τευχη (εχω βρει ηδη ενα αλλα δεν υπαρχουν ολα). 'Η εν πασει περιπτωση καποιον γνωστη της γαλλικης σειρας Ombrax με τον οποιο θα μπορεσω να ανταλλαξω δυο κουβεντες για να προχωρησω το προτζεκτ. Σας ευχαριστω 6 Παράθεση
fotdim Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 28, 2024 Member ID: 32578 Group: Members Topic Count: 21 Content Count: 518 Reputation: 3407 Achievement Points: 549 Days Won: 1 With Us For: 2564 Days Status: Offline Last Seen: 7 ώρες πριν Age: 58 Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 28, 2024 https://www.bedetheque.com/serie-18220-BD-Ombrax-Lug.html 5 Παράθεση
natsinas75 Δημοσιεύτηκε Μαίου 29, 2024 Member ID: 36134 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 1 Content Count: 8 Reputation: 39 Achievement Points: 8 Days Won: 0 With Us For: 1750 Days Status: Offline Last Seen: Ιουνίου 22, 2024 Age: 49 Δημοσιεύτηκε Μαίου 29, 2024 On 28/3/2024 στο 11:56 ΜΜ, fotdim είπε: https://www.bedetheque.com/serie-18220-BD-Ombrax-Lug.html Σ ευχαριστω, αυτη την λιστα την εχω. Το δυσκολο ειναι να βρεθει καποιος που γνωριζει αναλυτικα το θεμα και κυριως να βρεθουν οι ιστοριες σε pdf... 2 Παράθεση
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις