leonidio Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 22, 2017 Member ID: 12189 Group: Veterans Topic Count: 848 Content Count: 3050 Reputation: 41821 Achievement Points: 3061 Days Won: 28 With Us For: 5373 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 22 Age: 52 Share Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 22, 2017 Το 1977, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της Χρονολογικής Ανθολογίας ΕΦ, οι εκδόσεις Εξάντας ξεκίνησαν μια νέα ανθολογία έξι τόμων, με διηγήματα τα οποία είχαν θεματική συνάφεια μεταξύ τους ανά τόμο. Και αυτή η σειρά έμελλε να μείνει κλασική, αφού και πάλι ανθολογήθηκαν κορυφαία διηγήματα από όλους σχεδόν τους μεγάλους συγγραφείς ΕΦ. Την επιμέλεια την είχε ξανά ο Βασίλης Καλλιπολίτης και πολλοί από τους μεταφραστές ήταν οι ίδιοι με την προηγούμενη ανθολογία. Σε γενικές γραμμές, επιμέλεια και μεταφράσεις κρίνονται ως εξαιρετικές, πάρα τα επιμέρους λάθη. Δεν χρειάζεται να προσθέσω πολλά ακόμα, ιδού τα περιεχόμενα των έξι τόμων, μαζί με κάποιες παρατηρήσεις: [Όπου δεν βλέπετε λινκ για τους συγγραφείς, κοιτάξτε σε προηγούμενα θέματά μου σε αυτή την ενότητα] 1ος τόμος: Ταξίδια στο Διάστημα Ομίχλη Άστρων (Starfog, 1967) – Poul Anderson Ο γυρισμός του Τζο Βάργκο (The homing instinct of Joe Vargo, 1959) – Stephen Barr Επιφανειακή Τάση (Surface Tension, 1952) – James Blish Ο γερό-πιστός (Old faithful, 1934) – Raymond Z. Gallun Πρώτη επαφή (First contact, 1945) – Murray Leinster (τελικά έκανα λάθος, έχουν δημοσιευτεί κι άλλα από αυτόν το συγγραφέα στα ελληνικά) Το πλοίο που τραγουδούσε (The ship who sang, 1961) – Anne McCaffrey Τελευτή (Quietus, 1940) – Ross Rocklyne Συμβίωση (Symbiotica, 1943) – Eric Frank Russell Λαθρεπιβάτης (Dead head, 1955) – Robert Sheckley Η γενιά του στόχου (Target generation, 1956) – Clifford D. Simac Οι Τέχνες του Ξαναντού (The skills of Xanadu, 1956) – Theodore Sturgeon Ο σοφός του Πόνου (Painwise, 1973) – James Tiptree Jr. (ο επιμελητής δεν γνωρίζει ότι το όνομα του συγγραφέα είναι ψευδώνυμο γυναίκας συγγραφέα) Το στοιχειωμένο χωριό (Haunted village, 1950) – A.E. Van Vogt (πρέπει να έχουν κάνει λάθος στον πρωτότυπο τίτλο, πρέπει να είναι το Enchanted village) Οδύσσεια στον Άρη (A Martian Odyssey, 1934) – Stanley Weinbaum Κι οι τοίχοι γύρω μου γκρεμίστηκαν (And the walls came [tumbling] down, 1951) – John Wyndham (o σωστός πρωτότυπος τίτλος είναι And the walls came tumbling down) 2ος Τόμος: Ιστορίες με Ρομπότ Ποιος μπορεί ν’αντικαταστήσει τον άνθρωπο; (Who can replace a man?, 1958) – Brian Aldiss Φαρενάιτ με αγάπη (Fondly Fahrenheit, 1954) – Alfred Bester Χ.Ρ.Κ. (Q.U.R., 1943) – Anthony Boucher Απάντηση (Answer, 1964) – Fredric Brown Ιούδας (Judas, 1967) – John Brunner Πρέπει πρώτα να υπηρετεί (First to serve, 1954) – Algis Budrys Η εκδίκηση είναι δική μου (Vengeance is mine, 1964) – Lester Del Rey Ηλεκτρικό μυρμήγκι (Electric ant, 1968) – Philip K. Dick Οι υπερασπιστές (The Defenders, 1953) - Philip K. Dick Οι υπολογιστές δεν συζητούν (Computers don’t argue, 1965) – Gordon Dickson Έλα στην Αφροδίτη μελαγχολικά (Come to Venus melancholy, 1965) – Thomas Disch Τι απόγινε ο Ξεβιδωμένος; (What’s become of Screwloose?, 1971) – Ron Goulart Το περήφανο ρομπότ (The proud robot, 1952) – Henry Cuttner Κουτός υπηρέτης (Dumb waiter, 1952) – Walter M. Miller Jr. Οι σκληρές εξισώσεις (Cruel equations, 1971) – Robert Sheckley Καλά νέα από το Βατικανό (Good news from Vatican, 1971) – Robert Silverberg Όλες οι παγίδες της Γης (All the traps of Earth, 1960) – Clifford D. Simac Ύπνος (Dormant, 1948) – A.E. Van Vogt Τα ρομπότ επιστρέφουν (Robots’ return, 1938) – Robert Moore Williams Με σταυρωμένα χέρια (With folded hands, 1947) – Jack Williamson Κύκλωμα ελέους (Compassion circuit, 1956) – John Wyndham 3ος τόμος: Ταξίδια στο χρόνο Ο άνθρωπος στο χρόνο του (Man in his time, 1965) – Brian Aldiss Έργο τέχνης (A work of art, 1956) – James Blish Εφιάλτης στο χρόνο (Nightmare in time aka The End, 1961) – Fredric Brown (το διήγημα αυτό, με τον εναλλακτικό τίτλο "Το Τέλος" είχε δημοσιευτεί και σε ένα τεύχος του Σκορπιού. Το μικρότερο διήγημα και στις δύο ανθολογίες) Ταξίδι σε κύκλο (Round trip, 1959) – John Brunner Στο κατόπι (By his bootstraps, 1941) – Robert Heinlein (αυτό το διήγημα υπήρχε και στον 1ο τόμο της Χρονολογικής ανθολογίας, χωρίς όμως να μεταφραστεί ο πρωτότυπος τίτλος) Όλοι εσείς οι νεκροζώντανοι (All you zombies, 1959) – Robert Heinlein (η σχετικά πρόσφατη ταινία Predestination βασίζεται ακριβώς σε αυτό το διήγημα) Ντόμινο (Dominoes, 1953) – C.M. Cornbluth Το χρηματοκιβώτιο του χρόνου (Time locker, 1943) - Henry Kuttner Τα έξι δάχτυλα του χρόνου (The six fingers of time, 1960) – R.A. Lafferty Πλάγια στο χρόνο (Sidewise in time, 1934) – Murray Leinster Σαμ, σου μιλάει ο εαυτός σου (Sam, this is you, 1955) – Murray Leinster Brumble bush (1968) – Richard McKenna Η θανάσιμη αποστολή του Φινέα Σνόντγκρας (The deadly mission of Fineas Snodgrass, 1962) – Frederik Pohl Ο κόσμος του πραγματικού χρόνου (Real-time world, 1974) – Christopher Priest Σκλάβοι του χρόνου (Slaves of time, 1974) – Robert Sheckley Μια προσπάθεια (E for effort, 1947) – T.E. Sherred Από σπίτι σε σπίτι (Many mansions, 1973) – Robert Silverberg Η ανακάλυψη του Μόρνιελ Μαθαγουαίη (The discovery of Morniel Mathaway, 1955) – William Tenn 4ος Τόμος: Ιστορίες με Τέρατα Παράξενη έξοδος (Strange Exodus, 1950) – Robert Abernathy Κήπος στο διάστημα (Garden in the void, 1952) – Poul Anderson Όμορφη ζωή (It’s a good life, 1953) – Jerome Bixby (διασκευάστηκε για την Ζώνη του Λυκόφωτος) Η πόλη της φωτεινής ακτινοβολίας (The city of force, 1959) – Daniel F. Galouye Το χρώμα που ήρθε από το διάστημα (The colour out of space, 1927) – H.P. Lovecraft Σαμπλώ (Shambleau, 1933) – Catherine L. Moore Ποιος είναι εκεί; (Who goes there?, 1938) – Don A. Stuart Αυτό (It, 1940) – Theodore Sturgeon Τα εφτά φύλα (The seven sexes, 1949) – William Tenn Είμαι πολύ μεγάλος αλλά μου αρέσει να παίζω (I’m too big but I love to play, 1973) – James Tiptree Jr. Άσυλο (Asylum, 1942) – A.E.van Vogt Η φυλακή του τέρατος (Vault of the beast, 1940) - A.E.van Vogt Οι πόρτες του προσώπου του, οι λάμπες του στόματός του (The doors of his face, the lamps of his mouth…. 1965) – Roger Zelazny 5ος Τόμος: Ιστορίες με Εξωγήινους Ζήτημα μεγέθους (A matter of size, 1934) – Harry Bates Συνάντηση (The Unfinished, 1951) – Frank Belknap Long Οι πρεσβευτές (The ambassadors, 1952) – Anthony Boucher Και τώρα ας κοιμηθούμε (Now let us sleep, 1957) – Avram Davidson Ο άσωτος (Maverick, 1970) – Gordon Dickson Σπόρια του λυκόφωτος (Seeds of Dusk, 1938) – Raymond Z. Gallun Βαρύς πλανήτης (Heavy Planet, 1939) – Lee Gregor Μαθήματα δι’αλληλογραφίας (Correspondence course, 1945) – Raymond F. Jones Πιάστε τον Αρειανό (Catch that Martian, 1952) – Damon Knight Τζουκ-μποξ (Juke-Box, 1946) – Henry Cuttner Μη κοιτάς! (Don’t look now, 1948) – Henry Cuttner Απάνθρωπη θυσία (Unhuman sacrifice, 1958) – Katherine McLean Η μεγάλη μπροστινή αυλή (The big front yard, 1959) – Clifford D. Simac Η εποχή του Φεγγαριού (The Moon era, 1931) – Jack Williamson Ένα ρόδο για τον Εκκλησιαστή (A rose for Ecclesiastes,1963) – Roger Zelazny 6ος Τόμος: Τα Παιδιά του 2.000 μ.Χ. (μέσα στον τόμο γράφει "Ιστορίες με παιδιά") Το σχήμα των πραγμάτων (The shape of things, 1948) – Ray Bradbury Η αλλαγή των θεών (Changing of the Gods, 1973) – Terry Carr Ένα παιδί και ο σκύλος του (A boy and his dog, 1969) – Harlan Ellison (έγινε ταινία με τον Ντον Τζόνσον στα νιάτα του) Γκίλεαντ (Gilead, 1954) – Zenna Henderson Ειδικός τοκετός (Special delivery,1954) – Damon Knight Χόρευαν και γελούσαν τα Μποροσκόβια (Mimsy were the Borogoves, 1943) – Henry Cuttner Ένας κουβάς αέρας (A pail of air, 1951) – Fritz Leiber Ένα παιδί κλαίει (A child is crying, 1948) – John D. McDonald Τα παιδιά του μέλλοντος (Δίχως δική τους ζωή (No life of their own, 1959) – Clifford D. Simac Αυτός που είχε φτερά (He that hath wings, 1938) – Edmond Hamilton (σοβαρό λάθος εδώ: όχι μόνο έχουν γράψει λάθος πρωτότυπο τίτλο [He who had wings], αλλά αποδίδουν και το διήγημα στον Stanley Weinbaum) Τζάμπορι (Jamboree, 1969) – Jack Williamson Ξεκαθαρίζω, ότι, σε αντίθεση με την παρουσίαση της προηγούμενης ανθολογίας, δεν βρήκα τους τίτλους και τις χρονολογίες των διηγημάτων έτοιμους στο Ίντερνετ, αλλά τα έγραψα και τα ταυτοποίησα μόνος μου, για αυτό εξάλλου άργησε και η παρουσίαση. Φέρω, συνεπώς, ακέραια την ευθύνη για οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη και σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο, σας παρακαλώ, να μη διστάσετε να το γράψετε. Θα μου δώσει μεγάλη χαρά να συμπληρωθούν τυχόν κενά ή αβλεψίες μου. Και αυτή η ανθολογία γνώρισε δύο εκδόσεις, εκ των οποίων η δεύτερη είναι με λευκό πάντα εξώφυλλο και σε ελαφρώς μικρότερο σχήμα (13Χ20). Στον έκτο τόμο υπάρχουν κάποιες ιδιομορφίες (τουλάχιστον στη δεύτερη έκδοση, δεν ξέρω εάν υπάρχουν και στην πρώτη): δεν αναφέρεται έτος έκδοσης, ούτε επιμελητής, ούτε μεταφραστές, δεν υπάρχει εισαγωγή, ενώ τα βιογραφικά των συγγραφέων καταλαμβάνουν τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, αντί να προτάσσονται του διηγήματος, όπως σε όλους τους άλλους τόμους και των δύο ανθολογιών. Επίσης, και ο πρωτότυπος τίτλος αναφέρεται στο τέλος του διηγήματος, αντί στην αρχή του. Από πλευράς διαθεσιμότητας και τιμών, ισχύουν τα ίδια με την προηγούμενη ανθολογία του Εξάντα: προ πολλού εξαντλημένες και οι δύο εκδόσεις, μέχρι 12 ή 15 ευρώ, δώστε τα, τα αξίζει και αυτή η σειρά, παραπάνω είναι αισχροκέρδεια. Αν τα βρείτε κάτω από 10 ευρώ, πάρτε τα κι ας είναι και σε μέτρια κατάσταση. Στο συνημμένο θα βρείτε τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα των τριών πρώτων τόμων από την Α΄ έκδοση και των τριών τελευταίων από τη Β΄ έκδοση Προσέξτε ιδιαίτερα τα εξώφυλλα της Β' έκδοσης των τόμων 4 και 5 και θα σας θυμίσουν κάτι (στην αρχή της παρουσίασης). Επιπλέον πληροφορίες για τη σειρά, μπορείτε να βρείτε εδώ. 22 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Μενίγ Πουαγώ Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Member ID: 25448 Group: Members Topic Count: 470 Content Count: 4520 Reputation: 35792 Achievement Points: 4646 Days Won: 10 With Us For: 4525 Days Status: Offline Last Seen: Χθες στις 10:12 AM Age: 43 Share Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 (Επεξεργασία) Λετπομέρεια, της λεπτομέρειας στην υπέροχη προυσίασή σου φίλε μου Γιώργο!!! Αλλά με το θάρρος που μου δίνεις θα το γράψω...sexesΔε ξέρω αν το έχουν λάθος και στην επίσημη μετάφραση... Αλλά η σωστή μετάφραση του τίτλου στην ένατη ιστορία του τέταρτου τόμου είναι "Τα εφτά φύλα" και όχι "Τα εφτά φύλλα." Grammar freak mode on Επεξεργασία Αυγούστου 23, 2017 από Μενίγ Πουαγώ 10 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
leonidio Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Member ID: 12189 Group: Veterans Topic Count: 848 Content Count: 3050 Reputation: 41821 Achievement Points: 3061 Days Won: 28 With Us For: 5373 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 22 Age: 52 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Λετπομέρεια, της λεπτομέρειας στην υπέροχη προυσίασή σου φίλε μου Γιώργο!!! Αλλά με το θάρρος που μου δίνεις θα το γράψω... sexes Δε ξέρω αν το έχουν λάθος και στην επίσημη μετάφραση... Αλλά η σωστή μετάφραση του τίτλου στην ένατη ιστορία του τέταρτου τόμου είναι "Τα εφτά φύλα" και όχι "Τα εφτά φύλλα." Grammar freak mode on Δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, Γιάννη και έκανες πάρα πολύ καλά που το επεσήμανες και σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Στα περιεχόμενα γράφουν "φύλλα" και στην προμετωπίδα του διηγήματος "φύλα", που είναι φυσικά και το σωστό, όπως γράφεις. προφανώς, ήταν αβλεψία τους στα περιεχόμενα, αλλά και δική μου που δεν το εντόπισα. Τώρα διορθώθηκε. Και πάλι ευχαριστώ! 10 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
φλοκ Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Member ID: 26001 Group: Veterans Topic Count: 99 Content Count: 7184 Reputation: 86228 Achievement Points: 7204 Days Won: 165 With Us For: 4420 Days Status: Offline Last Seen: 16 ώρες πριν Age: 58 Share Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Λεπτομέρεια, της λεπτομέρειας ,στην τρίτη φωτο δεξιά στο τεύχος 5 (Ιστορίες με εξωγήινους) το εξώφυλλο είναι δανεισμένο απο το εξαιρετικό SALAMMBO του DRUILLET . 12 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
leonidio Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Member ID: 12189 Group: Veterans Topic Count: 848 Content Count: 3050 Reputation: 41821 Achievement Points: 3061 Days Won: 28 With Us For: 5373 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 22 Age: 52 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 23, 2017 Προσέξτε ιδιαίτερα τα εξώφυλλα της Β' έκδοσης των τόμων 4 και 5 και θα σας θυμίσουν κάτι (στην αρχή της παρουσίασης). Λεπτομέρεια, της λεπτομέρειας ,στην τρίτη φωτο δεξιά στο τεύχος 5 (Ιστορίες με εξωγήινους) το εξώφυλλο είναι δανεισμένο απο το εξαιρετικό SALAMMBO του DRUILLET . Ακριβώς! Και μάλλον επιλέχθηκε το εξώφυλλο και εκδόθηκε, προτού κυκλοφορήσει η ελληνική έκδοση του Salammbo. Όσο για το εξώφυλλο του 4ου τόμου, εκεί μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον Swamp Thing 12 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Dr Paingiver Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 19, 2017 Member ID: 3930 Group: Veterans Topic Count: 729 Content Count: 13097 Reputation: 105554 Achievement Points: 13119 Days Won: 138 With Us For: 6254 Days Status: Offline Last Seen: 7 ώρες πριν Age: 66 Share Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 19, 2017 Ανέβασα τα εξώφυλλα/οπισθόφυλλα 4 & 5 της Α' έκδοσης (μας λείπει από την Α' έκδοση το 6) και τα εξώφυλλα/οπισθόφυλλα 1, 2, 3 και 6 της Β' έκδοσης. Εδώ παρατηρούμε στον τόμο 6 και μία Γ' έκδοση. Δεν ξέρω αν υπάρχει και στους άλλους τόμους Γ' έκδοση. Προσέξτε ιδιαίτερα τα εξώφυλλα της Β' έκδοσης των τόμων 4 και 5 και θα σας θυμίσουν κάτι (στην αρχή της παρουσίασης). Και το εξώφυλλο του τόμου 2 το έχουμε ξανασυναντήσει εδώ. 9 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
fumanchu Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 14, 2023 Member ID: 40442 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 1 Reputation: 0 Achievement Points: 1 Days Won: 0 With Us For: 525 Days Status: Offline Last Seen: Ιουνίου 20, 2023 Share Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 14, 2023 καλησπερα κι απο μενα ! ξερει κανεις αν εχει κυκλοφορησει το 6ο βιβλιο της σειρας στο στυλ των Α εκδοσεων των υπολοιπων 5 . Γιατι εχω συναντησει κι εγω μονο αυτα τα 2 που φαινονται στις εδω φωτογραφιες, με το λευκο περιθωριο γυρω γυρω (οπως ειναι δηλ οι β εκδοσεις της σειρας) ευχαριστω εκ των προτερων Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις