Θρηνωδός Δημοσιεύτηκε Απριλίου 11, 2017 Member ID: 30604 Group: Veterans Topic Count: 535 Content Count: 6810 Reputation: 55737 Achievement Points: 6810 Days Won: 161 With Us For: 3704 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 16, 2020 Age: 33 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 11, 2017 Η Μίνι Βιβλιοθήκη Disney είναι μια σειρά μίνι βιβλίων που κυκλοφόρησε η εκδοτική Ελαφάκι από το 1988 μέχρι το 1997 (διαπιστωμένες ημερομηνίες από τα υπάρχοντα εξώφυλλα που έχουμε). Το κάθε βιβλιαράκι ήταν αφιερωμένο σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney και περιέγραφε την ιστορία μαζί με εικόνες από την ταινία, όπου κάθε σελίδα ήταν ένα στιγμιότυπο και πάνω ή κάτω υπήρχε ένα κειμενάκι 5-8 γραμμών. Από το 1988 που είναι τα δύο παλιότερα που έχω η έκδοση πέρασε πολλά στάδια. Τα πρώτα είχαν στο εξώφυλλο μια εικόνα των πρωταγωνιστών της ιστορίας με φόντο μονόχρωμο με άσπρες βουλίτσες, ενώ στις ράχες αναγραφόταν μόνο ο τίτλος. Στο εσώφυλλο υπήρχε ένα δισέλιδο με το κάστρο του λογότυπου της Disney. Σε αυτή την ομάδα έχω τα "Μπάμπι", "Ντάμπο", "Η Λαίδη και ο Αλήτης", "Πινόκιο". Από το 1990 έφυγαν οι βούλες από το εξώφυλλο, μεγάλωσε η εικόνα και σε μερικά στο κάτω μέρος διαβάζουμε "από την ταινία του Disney", ενώ το όνομα της εκδοτικής ήταν είτε πάνω δεξιά (στην περίπτωση ύπαρξης της λεζάντας) είτε κάτω δεξιά. Στο εσώφυλλο πλέον έφυγε το κάστρο της Disney και έχουμε θέμα από την εκάστοτε ταινία - είτε πρόσωπα πρωταγωνιστών, ή μια χαρακτηριστική σκηνή, ή μια επαναλαμβανόμενη εικόνα. Με αυτή την διάταξη έχω τα "Μικρή Γοργόνα", "Ο Όλιβερ και η Παρέα του", "Η Πεντάμορφη και το Τέρας". Το 1993 αλλάζει η ράχη αφού στο κέντρο πλέον έχουμε τον τίτλο της ιστορίας, πάνω το λογότυπο της Disney και κάτω το λογότυπο της εκδοτικής. Το εσώφυλλο παραμένει ίδιο με το φορμά των εκδόσεων 1990-1993, ενώ τουλάχιστον ένα (Βιβλίο της Ζούγκλας) έχει το κάστρο, οπότε γενικά έβαζαν ότι τους καθόταν καλύτερα. Από την έκδοση όπου τα λογότυπα είναι στη ράχη έχω τα "Αλαντίν", "Το Βιβλίο της Ζούγκλας". Κάποια στιγμή στην τριετία 1993-1996 έγινε επανέκδοση των παλιότερων τίτλων όπου πλέον μπήκε αρίθμηση, ενώ όποιο καινούργιο κυκλοφορούσε ήταν αριθμημένο. Έχω τρία από αυτή την έκδοση, τα "Η Ωραία Κοιμωμένη" (5) , "Η Παναγία των Παρισίων" (19), "Γουίνι το Αρκουδάκι και το μελόδεντρο" (22). Η έκδοση αυτή έχει την εικόνα να καλύπτει όλο το εξώφυλλο, ενώ στην ράχη υπάρχει ο τίτλος της ιστορίας στο κέντρο, κάτω το λογότυπο των εκδόσεων σε κόκκινο φόντο μαζί με την αρίθμηση και πάνω της Disney με μια χαρακτηριστική εικονίτσα. Δεν ξέρω αν βγήκαν άλλα μετά το Νο. 22, αλλά μέχρι τότε η συνολική λίστα των βιβλίων (δεν είναι με την χρονολογική σειρά έκδοσης) που βγήκαν σε οποιαδήποτε μορφή είναι: Ποκαχόντας Ο Βασιλιάς των Λιονταριών Αλαντίν Ντάμπο Η Ωραία Κοιμωμένη Μπάμπι Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι Πήτερ Παν Πινόκιο Η Πεντάμορφη και το Τέρας Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας Οι Αριστόγατες Ο Μαθητευόμενος Μάγος Η Λαίδη και ο Αλήτης Η Μικρή Γοργόνα Το Βιβλίο της Ζούγκλας Η Σταχτοπούτα Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων Η Παναγία των Παρισίων Ο Ηρακλής Ο Όλιβερ & η παρέα του Γουίνι, το Αρκουδάκι Τέλος, είχαν βγει ταυτόχρονα (?) κάποια παρόμοια βιβλιαράκια από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Δεν ξέρω τι έπαιζε τότε με τα δικαιώματα, αλλά στις λίστες του Ψυχογιού υπάρχουν μερικά ονόματα που έβγαζε και το Ελαφάκι . Θα τα δούμε σε ξεχωριστή παρουσίαση, μιας και εκείνα ήταν μικρότερα σε μέγεθος και με μαλακό εξώφυλλο. Από ένα σημείο και μετά την σειρά την συνέχισε η εκδοτική Ελληνικά Γράμματα με παρόμοια μορφή, γι'αυτό και έβαλα το όνομα της εκδοτικής στον τίτλο . Θα τα ψάξουμε όλα σιγά σιγά να δούμε τι θα ανασκάψουμε Ευχαριστούμε για το εξώφυλλο τον Retroplaymo. 24 1 2 Παράθεση
totally_wired Δημοσιεύτηκε Απριλίου 11, 2017 Member ID: 29811 Group: Members Topic Count: 99 Content Count: 2130 Reputation: 23483 Achievement Points: 2130 Days Won: 7 With Us For: 4056 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 16, 2023 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 11, 2017 (Επεξεργασία) To μίνι βιβλιοθήκη disney το έβγαλες εσύ ή αναγράφεται στην έκδοση; Επεξεργασία Απριλίου 11, 2017 από totally_wired 5 Παράθεση
Θρηνωδός Δημοσιεύτηκε Απριλίου 12, 2017 Member ID: 30604 Group: Veterans Topic Count: 535 Content Count: 6810 Reputation: 55737 Achievement Points: 6810 Days Won: 161 With Us For: 3704 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 16, 2020 Age: 33 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απριλίου 12, 2017 Σε δύο εκ των βιβλίων αναφέρεται το όνομα "Μίνι Βιβλιοθήκη". Άλλος ενιαίος τίτλος, τουλάχιστον σε αυτά που έχω εγώ, δεν υπάρχει. Σε παρόμοιες σειρές από άλλες εκδοτικές είναι πιο ξεκάθαρο αφού αναγράφεται η φράση "Το Βιβλίο της Ταινίας", αλλά μέχρι εκεί. 8 Παράθεση
totally_wired Δημοσιεύτηκε Απριλίου 12, 2017 Member ID: 29811 Group: Members Topic Count: 99 Content Count: 2130 Reputation: 23483 Achievement Points: 2130 Days Won: 7 With Us For: 4056 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 16, 2023 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 12, 2017 (Επεξεργασία) Δεδομένου πως υπάρχει η "Μεγάλη Βιβλιοθήκη Disney" είναι κάπως παραπλανητικό να υπάρχει και η "Mini Βιβλιοθήκη Disney" ειδικά αφού ο τίτλος που λες πως γράφει είναι σκέτο "Mini Βιβλιοθήκη". Θα μπορούσε να βρεθεί ένας καλύτερος τίτλος της σειράς, στα πλαίσια πάντα της σωστής καταλογογράφησης. Πάντως Αλέξανδρε έχει φύγει το "Ελαφάκι" από τον τίτλο. Εγώ θα το έλεγα: Μίνι Βιβλιοθήκη Ταινιών Disney ή Μίνι Βιβλιοθήκη από τις Ταινίες Disney Με ή χωρίς ελαφάκι Επεξεργασία Απριλίου 12, 2017 από totally_wired 4 Παράθεση
Retroplaymo Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 1, 2017 Member ID: 31159 Group: Veterans Topic Count: 283 Content Count: 5004 Reputation: 32939 Achievement Points: 5005 Days Won: 99 With Us For: 3396 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 7, 2020 Age: 47 Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 1, 2017 Εφτασε και το Νο13 "Ο Μαθητευομενος Μαγος". Εξωφυλλο και οπισθοφυλλο Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση. Και για να μην υπαρξουν αμφιβολιες για την αριθμηση, οριστε και η ραχη. Φωτο με την λιστα των ιστοριων και ημερομηνιες κυκλοφοριας. 8 2 1 Παράθεση
Δώρα παπα Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 26, 2018 Member ID: 33179 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 1 Reputation: 1 Achievement Points: 1 Days Won: 0 With Us For: 2379 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 18, 2018 Age: 28 Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 26, 2018 Γεια σας!!! Μήπως γνωρίζεται αν μπορώ να βρω κάπου αυτή τη σειρά;;; 1 Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 17, 2019 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7573 Reputation: 29767 Achievement Points: 7911 Days Won: 29 With Us For: 6513 Days Status: Offline Last Seen: 10 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 17, 2019 On 11/4/2017 στο 2:20 ΜΜ, Θρηνωδός είπε: Τέλος, είχαν βγει ταυτόχρονα (?) κάποια παρόμοια βιβλιαράκια από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Δεν ξέρω τι έπαιζε τότε με τα δικαιώματα, αλλά στις λίστες του Ψυχογιού υπάρχουν μερικά ονόματα που έβγαζε και το Ελαφάκι . Θα τα δούμε σε ξεχωριστή παρουσίαση, μιας και εκείνα ήταν μικρότερα σε μέγεθος και με μαλακό εξώφυλλο. Από ένα σημείο και μετά την σειρά την συνέχισε η εκδοτική Ελληνικά Γράμματα με παρόμοια μορφή, γι'αυτό και έβαλα το όνομα της εκδοτικής στον τίτλο . Θα τα ψάξουμε όλα σιγά σιγά να δούμε τι θα ανασκάψουμε Για την έκδοση που αναφέρεις έγινε, τελικά, παρουσίαση; Μήπως είναι με άλλο τίτλο και γι' αυτό δεν τη βρίσκω απ' τον καταλογο εξωφύλλων; 1 Παράθεση
nickthe666 Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 18, 2022 Member ID: 37261 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 1 Reputation: 23 Achievement Points: 4 Days Won: 0 With Us For: 1416 Days Status: Offline Last Seen: 9 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 18, 2022 Καλησπέρα στην ομάδα! Εμένα γιατί ο μαθητευόμενος μάγος έχει άλλο εξώφυλλο από αυτό που παραθέτετε παραπάνω? Γνωρίζει κανείς? Ευχαριστώ! IMG_1677.HEIC IMG_1678.heic 1 1 Παράθεση
Ion Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 19, 2024 Member ID: 2285 Group: Veterans Topic Count: 950 Content Count: 4405 Reputation: 36128 Achievement Points: 4459 Days Won: 27 With Us For: 6467 Days Status: Offline Last Seen: Τρίτη στις 03:59 PM Age: 41 Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 19, 2024 Προσωπικά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση είτε πρέπει να σπάσει σε δύο, είτε έστω να δημιουργηθούν ξεχωριστά πινακάκια. Η εκδοτική μπορεί να μην αλλάζει, αλλά υπάρχουν αρκετές αλλαγές από την έκδοση του 1988 και αυτή του 1993, όπως το εσώφυλλο με το κάστρο της Disney, τα εξώφυλλα με τις βούλες, το logo της Disney, και άλλα που ανέφερε ο Θρηνωδός. Πάρτε όμως και το εσωτερικό του Μαθητευόμενου Μάγου που ανέβασε ο Retroplaymo 3 posts πιο πάνω: γράφει "Πρώτη έκδοση 1996, Δεύτερη έκδοση 1998". Αυτό που έχω εγώ στην κατοχή μου είναι τελείως διαφορετικό και γράφει "Πρώτη έκδοση 1988". Αν λοιπόν ούτε η εκδοτική δεν τα θεωρεί ίδια σειρά, γιατί να τα θεωρούμε εμείς; 3 1 Παράθεση
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις