GeoTrou Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2016 Member ID: 30061 Group: Veterans Topic Count: 464 Content Count: 6111 Reputation: 54063 Achievement Points: 6111 Days Won: 49 With Us For: 3868 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 4, 2019 Age: 30 Share Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2016 O John Arne Sæterøy, γνωστός με το ψευδώνυμο Jason, είναι δημιουργός κόμικς από τη Νορβηγία. Με έναν «σκανδιναβικό» τρόπο αφήγησης και ένα πολύ ξεχωριστό σχέδιο, οι ιστορίες του έχουν κερδίσει διάφορα βραβεία ανά τον κόσμο. Ο Jason γεννήθηκε το 1965 στην πόλη του Molde. Ξεκίνησε να σκιτσάρει από χόμπι στην ηλικία των 13 και μόλις στα 16 του, άρχισε να στέλνει στριπάκια σ’ ένα χιουμοριστικό περιοδικό. Το 1989 έγινε δεκτός σε σχολή του Όσλο, όπου ασχολήθηκε με το graphic design και την εικονογράφηση. Το 1991 κέρδισε το βραβείο της Νορβηγικής Ένωσης Κόμικς για το Pervo. Το πρώτο άλμπουμ του Jason ήταν το Pocket Full of Rain (1995), που διαφέρει τελείως από τα μεταγενέστερα έργα του και βραβεύτηκε με βραβείο Sproing. Μάλιστα, το 1999 αναδείχθηκε από το περιοδικό TEGN ως το καλύτερο νορβηγικό κόμικ όλων των εποχών. Ακολούθησαν διάφοροι τίτλοι, όπως η πειραματική σειρά σύντομων ιστοριών Mjau Mjau (1997-2002), το Schhh! (2002) και το I Killed Adolf Hitler (2006). Το 2007, ο Jason εγκαταστάθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας κι έκτοτε όλα τα κόμικς του εκδίδονται από γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, όπως οι Éditions Carabas και Glénat. Μεταξύ των γνωστότερων τίτλων της πρώιμης «γαλλικής» περιόδου του είναι τα The Last Musketeer (2007) και Low Moon (2008). Την περίοδο αυτή αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστός, αν και ήδη από το 2002 η Fantagraphics μετέφραζε πολλά από τα κόμικς του. Το 2011 κυκλοφόρησε το μοναδικό προϊόν συνεργασίας, Isle of 100,000 Graves, σε σενάριο του Γάλλου Fabien Vehlmann. Από τα πιο πρόσφατα πονήματά του αξίζει να αναφερθεί το graphic novel Le Perroquet de Frida Kahlo (2015). Τα κόμικς του Jason είναι από τα πλέον ιδιαίτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές από τις ιστορίες του αποτελούν ένα περίεργο κοκτέιλ ειδών, όπως η επιστημονική φαντασία, ο τρόμος και το ρομάντσο, πάντοτε με την παρουσία λεπτού χιούμορ. Η ροή της ιστορίας είναι συνήθως γραμμική, χωρίς captions και με ελάχιστους διαλόγους. Βέβαια, αυτό που τον διαχωρίζει περισσότερο, είναι το σκίτσο του. Είναι ο ορισμός του μινιμαλισμού, οι δε χαρακτήρες του είναι απροσδιόριστα ζωόμορφοι. Οι επιρροές του Jason παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Από τον χώρο της ένατης τέχνης έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον Hergé, αλλά και τους Jaime Hernandez, Daniel Clowes, Chester Brown και Jim Woodring. Σύμφωνα με τον ίδιο βέβαια, σημαντικότερη στη διαμόρφωση της τέχνης του μπορεί να θεωρηθεί η συμβολή του κινηματογράφου. Αγαπάει ιδιαίτερα τα B-movies, ταινίες του βωβού κινηματογράφου και τα κλασικά γουέστερν της δεκαετίας του ‘50. Τα κόμικς του Jason έχουν αποσπάσει διακρίσεις όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και στη Σουηδία και -κυρίως- στις ΗΠΑ. Παρουσιάσεις έργων του Jason DES MORTS ET DES VIVANTS JE VAIS TE MONTRER QUELQUE CHOSE 25 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
DaDiRa Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Member ID: 31052 Group: Veterans Topic Count: 121 Content Count: 2070 Reputation: 15147 Achievement Points: 2070 Days Won: 1 With Us For: 3391 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 26 Age: 26 Share Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Τα κόμικς του Jason είναι από τα πλέον ιδιαίτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές από τις ιστορίες του αποτελούν ένα περίεργο κοκτέιλ ειδών, όπως η επιστημονική φαντασία, ο τρόμος και το ρομάντσο, πάντοτε με την παρουσία λεπτού χιούμορ. Η ροή της ιστορίας είναι συνήθως γραμμική, χωρίς captions και με ελάχιστους διαλόγους. Βέβαια, αυτό που τον διαχωρίζει περισσότερο, είναι το σκίτσο του. Είναι ο ορισμός του μινιμαλισμού, οι δε χαρακτήρες του είναι απροσδιόριστα ζωόμορφοι. Για κόποιο λόγο αυτό το σύνολο είναι ιδαίτερα ερεθιστικό για το μάτι μου. Δεν ξέρω από ποιο θα ξεκινήσω, αλλά θέλω να διαβάσω κάποιο άμεσα - πριν ξεχαστεί και πάει στη λίστα με τα αδιάβαστα που περιμένουν μήνες. Νομίζω πως με χρώμα φαίνεται πολύ καλύτερο ως αποτέλεσμα, κρίνοντας μόνο από τις εικόνες των παρουσιάσεων. Αν και αυτό που κάνει εδώ είναι πανέξυπνο για την ανάδειξη του σχεδίου του και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην αφήγηση της ιστορίας. (ευκαιρία να ανανεώσεις και την εν δυνάμει λίστα στο τέλος της παρουσίασης ) 5 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
GeoTrou Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Member ID: 30061 Group: Veterans Topic Count: 464 Content Count: 6111 Reputation: 54063 Achievement Points: 6111 Days Won: 49 With Us For: 3868 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 4, 2019 Age: 30 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Για να σε βοηθήσω, εμένα τα αγαπημένα μου από Jason είναι το The Last Musketeer και μετά το Isle of 100,000 Graves. Το δε Iron Wagon το θεωρώ κακό και δεν το προτείνω. Αυτό για τη λίστα δεν το κατάλαβα. 4 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
DaDiRa Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Member ID: 31052 Group: Veterans Topic Count: 121 Content Count: 2070 Reputation: 15147 Achievement Points: 2070 Days Won: 1 With Us For: 3391 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 26 Age: 26 Share Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Για να σε βοηθήσω, εμένα τα αγαπημένα μου από Jason είναι το The Last Musketeer και μετά το Isle of 100,000 Graves. Το δε Iron Wagon το θεωρώ κακό και δεν το προτείνω. Αυτό για τη λίστα δεν το κατάλαβα. Τότε θα ξεκινήσω από αυτά δύο! Εννοώ αυτό. Μπορείς να προσθέσεις και την πρόσφατη παρουσίαση σου. Παρουσιάσεις έργων του Jason DES MORTS ET DES VIVANTS 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
GeoTrou Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Member ID: 30061 Group: Veterans Topic Count: 464 Content Count: 6111 Reputation: 54063 Achievement Points: 6111 Days Won: 49 With Us For: 3868 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 4, 2019 Age: 30 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Σεπτεμβρίου 30, 2016 Την έχω βάλει σε λινκ μέσα στο κείμενο 4 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις