Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1672
  • Content Count:  28513
  • Reputation:   191159
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  6624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  52

Δημοσιεύτηκε

Πολλές φορές κουβεντιάζουμε εδώ μέσα για τις τιμές των κόμικς στην Ελλάδα. Έτυχε σήμερα να πέσω σε ένα μπλογκποστ του περασμένου Σεπτέμβρη (Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία – (δεύτερη ματιά) alexanderchalkidis.com ) τι οποίο είχε γίνει με ερέθισμα ένα άλλο προπέρσινο μπλογκποστ ( Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία; Εκδόσεις Ωκεανίδα). Διάβασα απλώς τα μπλογκποστ και όχι ΚΑΙ τα σχόλια στο προπέρσινο τα οποία φέρονται να έχουν το ενδιαφέρον τους.

 

Προτείνω να μπείτε απ'ευθείας σε εκείνα τα μπλογκποστ για να τα διαβάσετε. Καθαρά για λόγους "διατήρησης" κοπιάρω και εδώθε τα κείμενα (όχι όμως και τις φωτογραφίες, που έχουν το ενδιαφέρον τους, γι'αυτό και προτρέπω να πάτε εκεί :) )

 

====1====

http://oceanidabooks...BB%CE%AF%CE%B1/

 

 

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία;

 

Posted on 10/10/2011by oceanidabooks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Votes

 

Του Νίκου Μεγαπάνου, Εκδότη.

Κατά καιρούς το κοινό διατυπώνει ενστάσεις σχετικώς με την τιμή του βιβλίου, ότι είναι λέει πολύ ακριβό. Με αφορμή το σχόλιο ενός αναγνώστη, σας παραθέτω μια ανάλυση του κόστους του πρώτου τόμου του Άτλαντα, της Άυν Ράντ που κυκλοφόρησε προσφάτως.

Τυπώσαμε 3.000 αντίτυπα και η λιανική τιμή του είναι 20 (ευρώ). Από αυτά, όπως λέγαμε κάποτε, έλαβον: Συγγραφέας: 1,50 Μεταφραστής: 2,27 Επιμελητής: 0,49 Διορθωτής: 0,49 Στοιχειοθέτης: 0,41 Γραφίστας εξωφύλλου: 0,14 Χαρτέμπορος: 0,80 Τυπογράφος: 0,20 Βιβλιοδέτης: 0,40 Βιβλιοπώλης: 8,45 ΦΠΑ: 1,22 Εκδότης: 3,63

 

Θα με ενδιέφερε να ακούσω την γνώμη των αναγνωστών για αυτήν την κατανομή.

Κάποιος αναγνώστης επίσης μου επισήμανε ότι το βιβλίο “μπορεί να το αγοράσει κανείς καινούργιο απ’ το εξωτερικό, στα αγγλικά, για λιγότερο από 10 ευρώ και οι τρείς τόμοι”. Σε αυτό έχω να πω τα εξής:

1. Η τιμή του θα ήταν 15,62, με τα έξοδα αποστολής. Η σχετική απόδειξη εδώ.

2. Η τιμή δεν περιλαμβάνει τη μετάφραση και την επιμέλεια.

3. Η τιμή είναι για έκδοση paperback: το βιβλίο δεν είναι ραμμένο με κλωστή, είναι κολλημέον στη ράχη και σε μερικές αναγνώσεις “σπάει” και σκορπίζει.

4. Στην Αγγλία τις ΗΠΑ δεν ισχύει ο νόμος για την ενιαία τιμή. Δηλαδή ο εκδότης ή ο βιβλιοπώλης είναι υποχρεωμένος να πουλάει στην τιμή καταλόγου. Απαγορεύεται να κάνει έκπτωση (που κάνει κατα κόρον ο Amazon).

5. Στην Αγγλία και στις μεγάλες αγορές, οι εκδότες τυπώνουν περισσότερα αντίτυπα με αποτέλεσμα το μέσο κόστος να είναι χαμηλότερο.

Εσείς τι πιστεύετε για όλα αυτά;

 

 

====2====

http://alexanderchal...m/blog/?p=17621

 

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία – (δεύτερη ματιά)

 

Posted on 23 September 2012 by admin

 

Έκανε θραύση (δικαίως) μια δημοσίευση του Νίκου Μεγαπάνου, Εκδότη (Ωκεανίδα) με τίτλο “Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία;” Σε αυτή ο άνθρωπος δίνει μια λεπτομερή ανάλυση του κόστους ενός βιβλίου ως εξής:

 

greek-book-cost-breakdown.jpg

To κόστος ενός βιβλίου στην Ελλάδα (σύμφωνα με το άρθρο του Κου Μεγαπάνου το οποίο δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω.)

Του αξίζουν εύσημα για την κίνηση και για την ηρεμία με την οποία απάντησε τα πάμπολλα σχόλια στο ίδιο ύφος. Είναι πολύ ενδιαφέρον και κατά την γνώμη μου ακριβώς το είδος συζήτησης που χρειαζόμαστε αυτόν τον καιρό να βλέπουμε πιο αναλυτικά πως λειτουργεί κάποιος κλάδος. Πετάχτηκαν μεταφραστές να γκρινιάξουν ότι “εμείς δεν πληρωνόμαστε καν όσα λέει εδώ συνήθως” και ο καθένας τοποθετήθηκε ανάλογα για τα επιμέρους θέματα. Συνήθως τέτοιες λεπτομέρειες όπως τα ακριβή νούμερα, τα ξεχνάμε σε πολιτικές συζητήσεις…

Αλλά βέβαια το έτος 2012, εκτός από την συντέλεια του κόσμου κατά τους Μάγια (αστείο πως δεν το αναφέρει κανείς τώρα που πλησιάζει, ε ;) είναι και το έτος που έχει πάρει μπρος στα σοβαρά το θέμα του ebook. Δείτε λοιπόν στις ΗΠΑ, ένα βιβλίο με κόστος 25 δολάρια (αντίστοιχο δηλαδή με τον τίτλο των 20 ευρώ του παραπάνω παραδείγματος) τι τελικές τιμές πώλησης έχει:

amazon-rules1.jpg

 

Τα βιβλιοπωλεία όλα ανεξαιρέτως τηρούν μια λιανική τιμή πώλησης. Από μόνο του ενδιαφέρον. Εικάζω ότι γίνεται επειδή απευθύνονται πλέον σε ρομαντικούς παλιομοδίτες βιβλιοφάγους οι οποίοι δεν επηρεάζονται από την τιμή. Γιατί αν δεν τους ένοιαζε τόσο πολύ να “μυρίσουν, να ξεφυλλίσουν και να ….χαϊδέψουν” το βιβλίο, ακριβώς το ίδιο είναι σχεδόν μισή τιμή από Amazon (επίσης μπλε πυραμίδα στο γράφημα, ακριβώς στην μέση).

images-2.jpgΣτις τιμές του ebook υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία τιμών όπου ακόμα και το kobo που το παίζει “ο φίλος του ανεξάρτητου συγγραφέα” είναι πιο ακριβό. Πάλι η Amazon είναι η πιο φτηνή μαζί με την Google. Γιατί;

Όταν πρωτοβγήκε η “θεωρία της μακριάς ουράς“, ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα ήταν τα βιβλία. Ακόμα και στο Public που πέρασα ένα φεγγάρι ήταν σχεδόν δόγμα ότι “υπάρχουν λεφτά εκεί”. Διαφωνούσα και συνεχίζω να διαφωνώ με την απλοϊκή αυτή θεώρηση. Εδώ περιληπτική η κριτική που έκανα τότε, το έχω εξελίξει κάπως αλλά παραμένουν έγκυρα τα περισσότερα σημεία σε αυτό το παλιότερο άρθρο. Ακόμα και ο συγγραφέας της θεωρίας του “Long tail” σε επόμενο βιβλίο το γύρισε εκεί που είναι το ουσιαστικό εμπορικό πρόβλημα: μεγάλοι οργανισμοί όπως η Google ή το Amazon πλέον δεν συνδέονται με την τιμή σύμφωνα με απλούς κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Επειδή χαρίζουν προϊόντα για να κερδίσουν πελάτες. Το Amazon θα μπορούσε να πουλάει ο Kindle και 50 δολάρια αν ήθελε. Σκοπός του είναι να το χρησιμοποιήσει σαν συσκευή παραγγελιών ώστε να συνεχίσει να είναι το Νο1 online κατάστημα.

95138610848337353_MqB7XkAV-300x167.jpgΚαι κάπως έτσι το πρόβλημα γίνεται πολιτικό τελικά. Γιατί τέτοια ολιγοπώλια τα οποία φέρονται σαν μονοπώλια και εκτοπίζουν όλες τις μικρότερες επιχειρήσεις χαρίζοντας πράγματα τα οποία δεν είναι λογικό να είναι δωρεάν τελικά κάνουν τον κόσμο μας φτωχότερο. Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί δεν ισχύουν πια οι “κλασσικοί” κανόνες των οικονομικών…

 

ΥΓ Με αυτά υπόψη πρέπει να δούμε και το επερχόμενο λανσάρισμα του mini iPad. Η Apple έχασε πανηγυρικά στα δικαστήρια την μάχη σχετικά με την απόπειρά της να κρατήσει ψηλά τις τιμές των βιβλίων. Στις συσκευές η Amazon με το Kindle είναι 200 δολάρια ή και περισσότερο φτηνότερη από το iPad2. Ακόμα χειρότερα, το νέο Kindle με σύνδεση 4G είναι 130 δολάρια φτηνότερο και στο κόστος σύνδεσης από αντίστοιχο της Apple (πχ για 250ΜΒ τον μήνα). ”We want to make money when people use our devices, not when they buy our devices” δήλωσε ο Jeff Bezos στο λανσάρισμα όταν ρωτήθηκε “μα, πως βγαίνεις με τέτοιες τιμές;”

 

 

 

 

:cheers5:

 

 

 

edit με το copy paste μου κόπιαρε και τις εικόνες... αυτό μπορεί να χαθεί στο μέλλον :) oh well... το κείμενο είναι βασικά που έχει το ζουμί :)


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1672
  • Content Count:  28513
  • Reputation:   191159
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  6624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  52

Δημοσιεύτηκε

Και θα πω το εξής. Αφού βγήκαν 3000 αντίτυπα, αυτό σημαίνει:

 

Οι παρακάτω πήραν ευθύς εξαρχής τα λεφτά τους, είτε πουλήθηκαν όλα τα βιβλία είτε όχι :)

 

Συγγραφέας: 1,50 Μεταφραστής: 2,27 Επιμελητής: 0,49 Διορθωτής: 0,49 Στοιχειοθέτης: 0,41 Γραφίστας εξωφύλλου: 0,14 Χαρτέμπορος: 0,80 Τυπογράφος: 0,20 Βιβλιοδέτης: 0,40

 

δλδ, πολλαπλασιασμένα με 3.000 αντίτυπα:

Συγγραφέας: 4500 Μεταφραστής: 6810 Επιμελητής: 1470 Διορθωτής: 1470 Στοιχειοθέτης: 1230 Γραφίστας εξωφύλλου: 420 Χαρτέμπορος: 2400 Τυπογράφος: 600 Βιβλιοδέτης: 1200

 

το οποίο κιόλας σημαίνει ότι το κόστος του κάθε βιβλίου ήταν 6,7 ευρώ, άρα όλα μαζί έκαναν 20100 (τα οποία προφανώς θα βγούνε από την τσέπη του εκδότη, είτε τα πουλήσει όλα, είτε όχι :) )

 

Οι παρακάτω τα πήραν *μόνο* εάν πουλήθηκαν όλα τα βιβλία.

 

Βιβλιοπώλης: 8,45 ΦΠΑ: 1,22 Εκδότης: 3,63

 

:cheers5:

 

υγ αυτό περιπλέκεται κάπως εάν βάλουμε στο θέμα και τον φπα που πρέπει να δώσει ο εκδότης στον επιμελητή, στον έμπορο χαρτιού κ.ο.κ., ο οποίος είναι 23%.... Από την άλλη βέβαια αυτό σημαίνει πως θα δώσει λιγότερο στην εφορία ο ίδιος (ή και καθόλου, αφού πουλάει με 6,5% φπα, αλλά αγοράζει με 23%). Αυτό όμως είναι θέμα χρηματικής ροής. Το οποίο πονάει όταν ξεκινάς την όλη δραστηριότητα (αφού στην αρχή δίνεις σε όλους τους προμηθευτές σου το αναλογούν φπα), και γίνεται "αδιάφορο" όταν έχεις καμπόσα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας....


  • Member ID:  5
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  277
  • Content Count:  5903
  • Reputation:   28909
  • Achievement Points:  5903
  • Days Won:  22
  • With Us For:  6699 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  8

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)
Για διευκόλυνσή σας επαναλαμβάνω, το κόστος μου ήταν 15,600 € και έφτιαξα 3000 αντίτυπα.

 

Εδώ

 

15.600 / 3.000 = 5,20€ κόστος εκδότη ανά τεμάχιο

άνευ περιθώριο κέρδους ιδίου - βιβλιοπώλη - ΦΠΑ και σπασμένων (υπολογίζουμε να φύγουν Χ κομμάτια σε Ψ τιμή για πιθανό κέρδος και τα υπόλοιπα να μας μείνουν στοκ)

 

Νομίζω περιλαμβάνει σε αυτό το κόστος άπαντες ΠΛΗΝ Βιβλιοπώλη / ΦΠΑ / Εκδότη (ίδιον κέρδος)

ήτοι: Συγγραφέας/Μεταφραστής/Επιμελητής/Διορθωτής/Στοιχειοθέτης/Γραφίστας εξωφύλλου/Χαρτέμπορος/Τυπογράφος/Βιβλιοδέτης

 

Δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα, απλά κονιορτοποιώ την τιμή και δεν μου βγαίνει κανένας υπολογισμός αλλά μόνο κάποιος συλλογισμός. Προφανώς ο άνθρωπος - εκδότης δεν περιμένει την σήμερον ημέρα να πλουτίσει από τις εκδόσεις (πλέον ούτε οι βιβλιοπώλες κλπ επαγγελματίες του κλάδου που αναφέρονται), αλλά καλό θα ήταν να έχει ένα κάποιο κέρδος άνω του επιπέδου της επιβίωσης. Σε αυτό θα βοηθούσε εάν το κοινό (διαρκώς μειούμενο ποικιλοτρόπως στις μέρες μας) ήταν αρκετό να συντηρρήσει την κάθε εκδοτική προσπάθεια. Νομίζω σε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ένα πλαίσιο λογικών τιμών από όλους όσους εμπλέκονται και έχουν να λαμβάνουν από την υπόθεση, ξεκινώντας από τον εκδότη και φτάνοντας στο ίδιο το κράτος. Αλλιώς στο τέλος δεν θα λάβει κανείς τους και θα κλαίνε όλοι μαζί επάνω από το σάπιο πτώμα της νεκρής εγχώριας αγοράς.

 

Υ.Γ.: Επιπλέον η τιμή με το 8,45€ για τον βιβλιοπώλη είναι άνευ του κλασικού 10% (για όσους την κάνουν φυσικά) κλπ εκπτώσεων. Στα 20€ - 10% = 18€ (άρα θεωρητικά 6,45€ ο τελευταίος κρίκος βιβλιοπώλη και κράτους)

Επεξεργασία από Yoshimitsu

  • Member ID:  12282
  • Group:  Members
  • Topic Count:  11
  • Content Count:  804
  • Reputation:   9519
  • Achievement Points:  812
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5402 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  47

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδη ο βιβλιοπωλης (8,45) και ο μεταφραστης (2,27) πηραν πιο πολυ απο το συγγραφεα (1,50) :wall: ;;;


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1672
  • Content Count:  28513
  • Reputation:   191159
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  6624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  52

Δημοσιεύτηκε

Νεκτάριε, προφανώς από το 20100 που είπα εγώ πριν, εδώ αφαίρεσε τα 4500 του συγγραφέα και γι'αυτό βγάζει 15600 ως κόστος... (δεν ξέρω ποιο το σκεπτικό με το οποίο έκανε αυτή τη κίνηση... ίσως θέλωντας να προσδιορίσει το ποιο είναι το ελάχιστο κόστος γενικώς για 3000 κομμάτια τέτοιου βιβλίου (διότι ο μεταφραστής, ο στοιχειοθέτης, ο επιμελητής κ.ο.κ. θα ζητήσουν στάνταρ ποσό είτε είναι μετάφραση Άγκαθα Κρίστι είτε είναι μετάφραση Τζον Σμωλντικ :) ))

 

Ο βιβλιοπώλης *πάντα* αγοράζει το βιβλίο στο μισό κόστος της προτεινόμενης λιανικής. Κρατώντας αυτό ως δεδομένο, τότε 8,45 επί 1,065 (συν 6,5% φπα δλδ) βγάζει 9 ευρώ για τον βιβλιοπώλη. Άρα το αγόρασε 11 ευρώ.... Προφανώς η αρχική ρήση περί "μισό κόστος" δεν είναι ακριβής, αλλά είναι διαολεμένα κοντά. Άρα *πάντα* ο βιβλιοπώλης θα παίρνει για κάθε κομμάτι περισσότερα από τον συγγραφέα :) Κράτα όμως ως στοιχείο ότι ο συγγραφέας θα τα πάρει σίγουρα τα λεφτά του. Είτε πουληθούν, είτε δεν πουληθούν. (εκτός άμα φαλιρήσει ο εκδότης :D ). Βιβλιοπώλης και εκδότης, θα πάρουν τα λεφτά τους *μόνο* άμα πουληθούν τα κομμάτια. :)

 

Στο συγκεκριμένο μάλλον ο μεταφραστής πήρε πολλά. Όπως λέει και στο 2ο μπλογκποστ υπήρξαν τέτοιου είδους σχόλια στην αρχική δημοσίευση... Εκεί, δεν ξέρω να κρίνω :)

 

 

:cheers5:


  • Member ID:  25899
  • Group:  Members
  • Topic Count:  13
  • Content Count:  970
  • Reputation:   6007
  • Achievement Points:  970
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4483 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Δημοσιεύτηκε

με λίγα λόγια ο συγγραφέας δεν βγάζει τπτ????


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1672
  • Content Count:  28513
  • Reputation:   191159
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  6624 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  52

Δημοσιεύτηκε

Ο συγγραφέας λογικά βγάζει ακόμα λιγότερα :) Φαντάζομαι ότι τα 4500 που τεκμαίρεται από το κείμενο ότι δόθηκαν στον συγγραφέα, στην πραγματικότητα είναι 4500 που δόθηκαν σε κάποιο ημεδαπό ή αλλοδαπό ατζέντη/μάνατζερ που διαχειρίζεται το έργο του συγκεκριμένου συγγραφέα. Άρα στην τσέπη του συγγραφέα έφτασαν ακόμα λιγότερα από τα 4500.

 

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας πήρε *αυτά* τα λεφτά προκειμένου να βγούνε 3.000 κομμάτια στην Ελληνική γλώσσα. Ο συγκεκριμένος έχει πάρει κι άλλα λεφτά από τις εκδόσεις στην δική του γλώσσα και πιθανώς και από εκδόσεις σε άλλες γλώσσες. Και λογικά το τιράζ στα Αγγλικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, οπότε μάλλον θα είχε πάρει και μεγαλύτερο ποσό.

 

Αλλά ναι.... Άμα τα βάλεις όλα κάτω...... :) Και εδώ να σημειωθεί ότι 3.000 τιράζ μου ακούγεται μεγάλο :) Παλιότερα, πρωτού υπάρξουν όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες, η κάθε έκδοση πήγαινε με χιλιάδες. δλδ... Πρώτη έκδοση, 1000 αντίτυπα. Δεύτερη έκδοση, άλλα 1000 αντίτυπα. Τρίτη έκδοση, άλλα 1000 αντίτυπα. Και γενικώς έβγαζες μια έκδοση των 1000 αντιτύπων και κέρδος άρχιζες να βλέπεις μόνο άμα πουλούσες κάπου 70% από αυτά (ως εκδότης). Πλέον όμως δεν βγαίνουν μόνο σε παρτίδες των 1000. Πλέον πάει κάποιος και λέει "700 κομμάτια" ή "300 κομμάτια" ή όσα του καπνίσει ένα πράμα :)

 

:cheers5:

  • 2 months later...

  • Member ID:  1506
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  46
  • Content Count:  410
  • Reputation:   4276
  • Achievement Points:  410
  • Days Won:  0
  • With Us For:  6521 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  48

Δημοσιεύτηκε

Επειδή ρωτήθηκα αν τα περισσότερα τα βγάζουν οι βιβλιοπώλες...

 

Με έναν γρήγορο υπολογισμό που έκανα για μεταφρασμένα κόμικς, έχοντας ένα παράδειγμα 1000 τεμάχια 80 σελίδων (έγχρωμες) και τιμή 12 € (ρομαντικό), μου βγήκε ότι ο εκδότης βγάζει γύρω στα 3400 € (αν πουληθούν όλα, κάποια άμεσα από τον εκδοτικό οίκο τα περισσότερα από βιβλιοπωλεία-περίπου το 80%), ενώ τα βιβλιοπωλεία θα έχουν βγάλει γύρω στα 4300 €, χωρίς την έκπτωση που μπορεί να κάνουν. Αν δεν πουληθούν όλα, τότε ο εκδότης έχει ακόμα λιγότερα κέρδη, σε σημείο που μπορεί κάποια έκδοση να τον βάζει μέσα.

 

Ας μην συζητήσουμε πότε πληρώνεται ο εκδότης από όλους τους άλλους εκτός από τα κομιξάδικα...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.