germanicus Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Member ID: 277 Group: Root Admin Topic Count: 1672 Content Count: 28513 Reputation: 191058 Achievement Points: 27559 Days Won: 760 With Us For: 6580 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 7 Age: 52 Share Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Jean Vautrin (1998) ένα πραγματικό θηρίο. Στην Γαλλία κυκλοφόρησε σε 4 τόμους (1. Les canons du 18 mars (2001), 2. L'espoir assassiné (2002), 3. Les heures sanglantes (2003), 4. Le testament des ruines (2004)), εδώ όμως η εκδοτική επέλεξε να το βγάλει μπαμ και κάτω. Διασκευασμένο και σκιτσαρισμένο από τον Ταρντί, γνωστό μας από τον Νέστωρ Μπούρμα: Ομίχλη στη γέφυρα του Τόλμπιακ και το Μελαγχολικό Κομμάτι της Δυτικής Ακτής. Το μυθιστόρημα (και κατ'επέκταση το κόμικ) διαδραματίζεται (και κατ'επέκταση αφηγείται και την ιστορία) στο Παρίσι κατά την Παρισινή Κομμούνα της άνοιξης του 1871. Ήταν η πρώτη φορά που η εργατική τάξη κατέλαβε την εξουσία στη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης και αποτέλεσε (και αποτελεί) κομβικό σημείο τόσο στην ιστορία της αριστεράς όσο και του αναρχικού χώρου. Μετά την υπερβιαία καταστολή της, επήλθε το 1872 και η διάσπαση των Μπακουνινιστών (ήτοι αναρχικοί) από τους Μαρξιστές. Ως κόμικ, δεν το έχω τελειώσει για να το κρίνω συνολικά. Το σκίτσο είναι το γνώριμο σκίτσο του Ταρντί το οποίο πραγματικά ζωντανεύει την περίοδο. Το σενάριο είναι ζόρικο και απαιτεί τη συνεχόμενη προσοχή σου. Μεγάλο πλήθος χαρακτήρων και επειδή πηγάζει μέσα από την γαλλική ιστορία μερικές φορές με κάνει να θέλω να ανοίξω μια wikipedia για να κατανοήσω ποιος είναι ποιος. Οι ρίζες του σε ένα λογοτεχνικό έργο νομίζω ότι είναι εμφανείς. Οι πουριτανοί ίσως να στραβοκοιτάξουν πολλές φράσεις... Η παρακάτω ατάκα είναι καλτ, αλλά δεν είναι για όλους "Σαιν-Λαγκό! Τσίγκινε Γιακά! Πάτε τη στο Σαιν-Ντενί, στο Κλισύ, στο Σαιντ-Ουέν, όπου θέλετε! Πετάτε τη στον καιάδα! Στο μπουντρούμι! Πενήντα πούτσες να οργώνουν την κοιλιά της κάθε μέρα! Πενήντα συφιλιτικοί να εκσπερματίζουν στον κόλπο της! Να ξυλοκοπείται κάθε πρωί!" Αυτό όμως είναι μια μικρή παρανυχίδα Ή μάλλον είναι μέρος της ζωντανής ανάπλασης του όλου περιβάλλοντος. Σημειώνω το ότι ενώ έχει κυκλοφορήσει τόσο καιρό, η παρουσίαση του γίνεται μόλις τώρα Προφανώς είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες και για κόμικ των 38 ευρώ. Ασχέτως που βγαίνει 1,1 ευρώ το κάθε δεκασέλιδο (και μου ακούγεται για οκ αναλογία). Τιμή: 37,80€ 34 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Bonadrug Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Member ID: 1271 Group: Veterans Topic Count: 718 Content Count: 3481 Reputation: 20408 Achievement Points: 3538 Days Won: 16 With Us For: 6497 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 29 Share Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Σημειώνω το ότι ενώ έχει κυκλοφορήσει τόσο καιρό, η παρουσίαση του γίνεται μόλις τώρα Προφανώς είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες και για κόμικ των 38 ευρώ. Μα 10 μόλις μέρες έχει που κυκλοφόρησε 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
germanicus Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Member ID: 277 Group: Root Admin Topic Count: 1672 Content Count: 28513 Reputation: 191058 Achievement Points: 27559 Days Won: 760 With Us For: 6580 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 7 Age: 52 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Μα 10 μόλις μέρες έχει που κυκλοφόρησε πόσα κόμικ έχουμε παρουσιάσει δευτερόλεπτα αφ'ότου έχουν κυκλοφορήσει? *ειδικά* γαλλοβελγικά! υπό αυτό το πρίσμα 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
mits63 Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Member ID: 7341 Group: Veterans Topic Count: 101 Content Count: 1379 Reputation: 6471 Achievement Points: 1379 Days Won: 5 With Us For: 5855 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 14, 2017 Age: 61 Share Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 25, 2011 Απλά το αναφέρω: το σπόιλερ μου θύμισε ανάλογα αποσπάσματα από τον Ντε Σαντ, και δεν είναι άσχετο. 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
ramirez Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 26, 2011 Member ID: 2298 Group: Members Topic Count: 1794 Content Count: 5311 Reputation: 35527 Achievement Points: 5320 Days Won: 14 With Us For: 6397 Days Status: Offline Last Seen: Τρίτη στις 10:35 PM Share Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 26, 2011 Η erma είχε αναφέρει το άρθρο του Περικλή Κοροβέση από την Ελευθεροτυπία της 19/03 στην αναγγελία του βιβλίου, αλλά πιστεύω ταιριάζει να υπάρχει και στην παρουσίασή του. 10 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Bonadrug Δημοσιεύτηκε Απριλίου 28, 2011 Member ID: 1271 Group: Veterans Topic Count: 718 Content Count: 3481 Reputation: 20408 Achievement Points: 3538 Days Won: 16 With Us For: 6497 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 29 Share Δημοσιεύτηκε Απριλίου 28, 2011 Σήμερα βγήκε στους κινηματογράφους η εξάωρη ! ταινία Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ του Πήτερ Ουότκινς που πραγματεύεται ακριβώς το ίδιο θέμα με το κόμικ αυτό. 5 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Melandros Δημοσιεύτηκε Απριλίου 28, 2011 Member ID: 4830 Group: Veterans Topic Count: 480 Content Count: 2663 Reputation: 16116 Achievement Points: 2665 Days Won: 3 With Us For: 6127 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 10 Age: 46 Share Δημοσιεύτηκε Απριλίου 28, 2011 το κόμικ αυτό είναι απλά Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο.......! 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Lord Makro Δημοσιεύτηκε Απριλίου 28, 2011 Member ID: 2066 Group: Honored Topic Count: 79 Content Count: 4676 Reputation: 26664 Achievement Points: 4710 Days Won: 4 With Us For: 6418 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 30 Age: 48 Share Δημοσιεύτηκε Απριλίου 28, 2011 Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και το ότι γράφει τόσο θετικά σχόλια ο Κοροβέσης αποτελεί σημαντικό λόγο να το τσεκάρω... 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
φλοκ Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 18, 2013 Member ID: 26001 Group: Veterans Topic Count: 99 Content Count: 7184 Reputation: 86228 Achievement Points: 7204 Days Won: 165 With Us For: 4421 Days Status: Offline Last Seen: Τετάρτη στις 08:11 PM Age: 58 Share Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 18, 2013 Το είδα χτές στη Λέσχη ,μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και το πήρα (δεν άντεξα στον πειρασμό ......) Από την εισαγωγή και τις 20 πρώτες σελίδες που διάβασα φαίνεται καταπληκτικό !!!!!!!!!!! Θα επανέλθω με πιο ολοκληρωμένη άποψη μόλις βρώ χρόνο να το τελειώσω ..... 17 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
GeoTrou Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 24, 2018 Member ID: 30061 Group: Veterans Topic Count: 464 Content Count: 6111 Reputation: 54063 Achievement Points: 6111 Days Won: 49 With Us For: 3868 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 4, 2019 Age: 30 Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 24, 2018 Κι ενώ αναμένουμε ακόμα την άποψη του κυρίου φλοκ για το κόμικ (το βαρέθηκε; τυφλώθηκε; ξε-έμαθε να διαβάζει; κανείς δεν ξέρει...) ας γράψω την άποψή μου. Το ξεκίνησα και το σταμάτησα δύο φορές. Όχι επειδή δε μου άρεσε, αλλά επειδή πρόκειται για φορτωμένο ανάγνωσμα και δεν είχα την κατάλληλη διάθεση. Ε, η τρίτη ήταν και η φαρμακερή. Κλείνοντάς το πριν μερικά λεπτά, νιώθω κατ' αρχάς ακόμα μεγαλύτερο θαυμασμό για τον Tardi. Είναι ίσως ο αγαπημένος μου εν ζωή δημιουργός και σχεδόν ό,τι έχω διαβάσει από τα χεράκια του το λάτρεψα. Εδώ νομίζω ξεπερνάει τον εαυτό του. Θεωρώ πολύ σπάνιο και δύσκολο, ένας άνθρωπος της ηλικίας του (ήταν 58 ετών όταν εκδόθηκε ο τέταρτος τόμος), ήδη καταξιωμένος όσο λίγοι, να έχει τόση δίψα για δημιουργία και ταυτόχρονα το πενάκι του να διατηρεί τη φόρμα του. Τι να πρωτοσχολιάσω; Την συμβολική καθοδική ροή της σελίδας 33; Τις πανοραμικές όψεις του Παρισιού; Την τραγικότητα των σφαγών, που θυμίζουν Γκόγια; Αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη συμβολή του Vautrin. Σχεδόν σαν ζωγράφος, διανθίζει τον έτσι κι αλλιώς ενδιαφέροντα φόντο του, τουτέστιν την άνοδο και την πτώση της Κομμούνας, με ζωηρές πινελιές που αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη: ζωντανούς διαλόγους, ενδιαφέροντες χαρακτήρες (πόσο απίστευτος ο Μπασικουσέ/Γκροντέν!) και δυναμικές υποπλοκές. Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση παρελαύνει στα λιθόστρωτα της Μονμάρτρης και τα μνήματα του Περ-Λασαίζ. Και μην ξεχνάμε ότι ο Vautrin συνεργάστηκε σε σημαντικό βαθμό με τον Tardi. Υπάρχουν αρνητικά; Θεωρώ πως ναι. Σίγουρα κάποιοι θα το βρουν πολυλογάδικο και ίσως υπερβολικά μακροσκελές και δε θα έχουν άδικο. Αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη, όλα τα στοιχεία συνωμοτούν στο να «εγκλωβίσουν» τον αναγνώστη στον κόσμο του. Για κλείσιμο, θα αναφερθώ στην σπουδαία δουλειά των εκδόσεων ΚΨΜ: τολμηρή έκδοση, υποδειγματική μετάφραση, θαυμάσιο δέσιμο. 11 6 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
φλοκ Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 24, 2018 Member ID: 26001 Group: Veterans Topic Count: 99 Content Count: 7184 Reputation: 86228 Achievement Points: 7204 Days Won: 165 With Us For: 4421 Days Status: Offline Last Seen: Τετάρτη στις 08:11 PM Age: 58 Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 24, 2018 Τι να πω εγώ για την Κραυγή ? Είναι σα να ζητάς από τον οποιονδήποτε να εκφέρει γνώμη αν η Ακρόπολη είναι αρχιτεκτονικό αριστούργημα ...... Προσωπικά ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για οτι έχει σχέση με την ιστορική περίοδο της Παρισινής Κομμούνας και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που το αγόρασα τότε . Ο tardi ήταν ο δεύτερος . Το πρώτο βράδυ διάβασα τις 20 πρώτες σελίδες.Επανήλθα μετα από λίγες μέρες και το διαβασα μονορούφι . Συγκαταλέγεται αναμεσα στα 10 καλύτερα κομικ album που έχω στη συλλογή μου και κοσμουν τη βιβλιοθήκη μου . Σαν ποιότητα έκδοσης είναι παρα πολύ καλή .Ηταν η πρώτη μου επαφή με την εκδοτική ΚΨΜ την οποία και εκτίμησα έκτοτε για τις πολύ καλές εκδόσεις της .Σίγουρα αυτή ηταν η κορυφαια . 13 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις