geokon Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Member ID: 10885 Group: Members Topic Count: 20 Content Count: 669 Reputation: 4993 Achievement Points: 669 Days Won: 1 With Us For: 5588 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 21, 2020 Age: 39 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Με αφορμή μια μικρή κουβέντα που είχα με τον φίλο NikolaosX1, είπα να κάνω κάτι που ήθελα από καιρό… ανοίγω λοιπόν αυτό το topic με θέμα: ΚΕΙΜΕΝΑ και ΜΠΑΛΟΝΑΚΙΑ, ώστε να το αναπτύξουμε εδώ στο HOW TO, να ανταλλάξουμε απόψεις και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας για κάτι που λίγο ή πολύ, απασχολεί όλους τους δημιουργούς κόμικς, νέους ή και παλαιότερους. Βασικά, λέω να κάνω την εισαγωγή μου, καταρρίπτοντας έναν μικρό μύθο που ανά καιρούς ακούν τα αυτιά μου: «Τα κείμενα και τα μπαλονάκια πρέπει να γίνονται στον υπολογιστή.» Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι τα κείμενα και τα μπαλονάκια πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο (είτε αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει υπολογιστή, είτε μόνον παραδοσιακά μέσα) όπως ακριβώς δεν υπάρχει και κανόνας που να λέει ότι θα έπρεπε να ζωγραφίζουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο… το φαντάζεστε;; Πώς λοιπόν μπορεί να ισχύει το παραπάνω, κάτι τόσο περιοριστικό, για τα κείμενα και τα μπαλονάκια (εννοώντας και τα ηχητικά εφέ) τα οποία αποτελούν ένα τόσο σημαντικό μέρος στην τέχνη του κόμικ; Όσοι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη, είναι πιθανότατα επηρεασμένοι από την αμερικάνικη mainstream σκηνή κόμικς. Εάν, όμως, ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, θα παρατηρήσουμε πως η αμερικάνικη mainstream σκηνή (και ιδιαίτερα η υπερηρωική) είναι ίσως η μόνη που, «ευλαβικά», κάνει τα κείμενα και τα μπαλονάκια της μονίμως στον υπολογιστή. Οι λόγοι…; Φαντάζομαι η οικονομικότερη παραγωγή, κάτι πολύ σημαντικό για τα mainstream κόμικς. Με το να κάνει ο letterer τα κείμενα και τα μπαλονάκια στον υπολογιστή αντί στο χέρι, γλυτώνει τον σχεδιαστή από πονοκεφάλιασμα και από πολύτιμο χρόνο. Άλλος σημαντικός επίσης λόγος; Η πολύ πιο άνετη μετάφραση σε άλλες γλώσσες. (…Ένας ακόμη λόγος: η τάση και μεγαλομανία των Αμερικανών προς την απόλυτη εξειδίκευση… -αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.) Κατά τα άλλα, η ευρωπαϊκή σχολή προτιμάει τα κείμενα και ακόμα περισσότερο τα μπαλονάκια στο χέρι… το ίδιο και η ιαπωνική σχολή, το ίδιο και η Ντίσνεϋ, το ίδιο και η underground αμερικάνικη σκηνή, ακόμα και μεγάλο μέρος της λίγο πιο «εναλλακτικής» αμερικάνικης σκηνής κάνει την δουλειά αυτή στο χέρι. Να τονίσω πως με τα παραπάνω δεν κράζω τα αμερικάνικα κόμικς (προς Θεού, Άι λοβ δι αμέρικαν γουέι! αγκαλίτσα με σμιλεμένα υπερκορμιά μεγάλωσα............ όπα! στάσου - ) Αντιθέτως! Θεωρώ σωστή την τακτική τους αυτή… Απλά νιώθω πως έτσι, πολλές φορές, περιορίζει την τέχνη τους. Παράδειγμα: Ανά καιρούς τα υπερηρωικά μας εκπλήσσουν ευχάριστα με την καλλιτεχνική αντιμετώπιση που δείχνουν προς κάποιες ιστορίες τους. Και ενώ κάνουν την «υπέρβαση» και δημιουργούν καλλιτεχνικούς «πίνακες» με παραδοσιακά μέσα όπως στις παρακάτω εικόνες, το μπαλονάκι παραμένει μπαλονάκι από τον υπολογιστή… το αποτέλεσμα; (οι εικόνες είναι από τους Esad Ribic (για το Loki) και Alex Ross) Πιστεύω, πως είναι κάπως αταίριαστο, πως τα μπαλονάκια είναι κάτι τελείως ξένο για το υπόλοιπο της σελίδας… Πόσο πιο όμορφο θα ήταν… αν για παράδειγμα το μπαλονάκι ήταν κάπως έτσι: (από Blacksad) Λίγο πιο στρογγυλεμένο ίσως… λέμε τώρα… μια ιδέα πετάμε… το θέμα είναι το μπαλονάκι και το κείμενο να δένει καλύτερα με την εικόνα και να γίνεται μέρος της… να μην είναι απλά ένα κομμάτι επιπρόσθετο και ξένο. Και καταλήγω: σχεδιάζουμε τα μπαλονάκια μας, τα κείμενά μας και τα ηχητικά μας εφέ λαμβάνοντας υπόψη μας το πώς θα λειτουργούν καλύτερα στη σελίδα και στο ύφος του κόμικ μας. Αποφασίζουμε τι μας ταιριάζει, το τι θέλουμε να κάνουμε ή να δείξουμε και το πώς, και ακολουθούμε την ανάλογη τεχνοτροπία… Τώρα στο χέρι θα είναι; Στον υπολογιστή; Σε κολάζ ίσως,; Σε κάτι άλλο τέλος πάντων;; Σε όλα μαζί;;; …αυτό είναι στην κρίση του εκάστοτε δημιουργού. Τα μπαλονάκια και τα κείμενα μπορούν να γίνουν πολύ εκφραστικά και να έχουν ρόλο κάτι παραπάνω από συμπληρωματικό στην ιστορία μας. Ορίστε ένα παράδειγμα από το blankets (αγαπημένο!) Ένα άλλο καλό, αλλά διαφορετικό, παράδειγμα είναι το παρακάτω δισέλιδο του Ralf Konig… τα κείμενα του δένουν απίστευτα με τις εικόνες του, τόσο που «δεν τα ξεχωρίζεις»… Με αυτό το «ακατέργαστο» στυλ του, νιώθεις να ακούς τα παιχνίδια της φωνής του κάθε ήρωα την ώρα που μιλάει. Μια άλλη περίπτωση είναι και το Batman: Arkham Asylum των Grant Morrison και Dave McKean… εδώ βλέπουμε τους δημιουργούς να δίνουν διαφορετικά κείμενα και μπαλονάκια στον κάθε ήρωα για να κάνουν πιο έντονο/διαφορετικό το μεταξύ τους ύφους… πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αλλά κάπως κουραστικό το αποτέλεσμα. Γενικότερα, τα μπαλονάκια τα χρησιμοποιούμε και για να δείξουμε την κατάσταση του ήρωα την ώρα που μιλάει Πχ, η παρακάτω περίπτωση (…για ευνόητους λόγους έβαλα μόνο δυο καρέ) Κάτι τέτοιο είναι πιο λειτουργικό όταν τα μπαλονάκια γίνονται στο χέρι. Το αυθόρμητο μπαλονάκι λοιπόν, που κάνουμε με το χέρι, μπορεί από φυσικού του να δείχνει πολύ εκφραστικό και να συμμετέχει και αυτό στην σελίδα μας. Το παραπάνω είναι ένα μειονέκτημα για όσους προτιμούν τα μπαλονάκια στον υπολογιστή, και πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους και να βρίσκουν άλλους τρόπους για να αντισταθμίσουν τον παράγοντα αυτόν. Αυτό το καταφέρνουν με το να δίνουν περισσότερα ακόμα στοιχεία στον αναγνώστη (μέσω λειτουργικότερου/καταλληλότερου -αναλόγως την περίπτωση- σχεδίου, σωστότερης σκηνοθεσίας, κτλ) (Δεν θα γράψω περισσότερα για τον διαχωρισμό υπολογιστής-χέρι.) Τα όσα ακολουθούν αφορούν τα κείμενα, τα μπαλονάκια και τα ηχητικά εφέ γενικότερα… κάποιοι «κανόνες/επισημάνσεις» που δεν έχουν να κάνουν με την τεχνοτροπία (την οποία θα αναπτύξουμε αργότερα). α) ξεκινάω με κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με την γενικότερη σύνθεση μιας σελίδας κόμικς και όχι συγκεκριμένα με τα μπαλονάκια και τα κείμενα… είναι σημαντικό όμως και πρέπει να ειπωθεί. Ως δυτικοί, διαβάζουμε μια εικόνα με την εξής κατεύθυνση: Από πάνω αριστερά προς κάτω δεξιά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τηρούμε όταν κάνουμε την σύνθεσή μας. Να σιγουρευτούμε πως οδηγούμε τον αναγνώστη να διαβάσει το κόμικς μας με την σειρά που εξελίσσεται η ιστορία. Φροντίζουμε λοιπόν γι αυτό και δεν βάζουμε όπου να ναι τα κείμενά μας. Το μάτι πηγαίνει έτσι (μην απορείτε οι όσοι κολλημένοι με τα ιαπωνικά… κι εσείς κάποτε έτσι διαβάζατε… εννοείται πως ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα manga -το να φροντίζουν να οδηγούν τον αναγνώστη εννοώ- απλά το κάνουν προς διαφορετική κατεύθυνση). Το καλύτερο ίσως είναι να φτιάξετε μια δική σας στον υπολογιστή (όσοι για χ λόγους δεν βολεύονται με το χέρι, εννοώ). είναι κάτι που συναντάμε συχνά και το αποτέλεσμα είναι ό, τι πρέπει, μιας και συνδυάζει τις ευκολίες και την σιγουριά του υπολογιστή με το προσωπικό ύφος του δημιουργού. Σε ένα από τα επόμενα post θα γράψω για το πώς γίνεται να φτιάξουμε την δική μας γραμματοσειρά (εκτός και αν θελήσει να με προλάβει πρώτα κάποιος άλλος… θα το προτιμούσα ίσως, γιατί κι εγώ τώρα το μαθαίνω). ζ) ηχητικά εφέ. Δεν έχω να πω και πολλά εδώ (δυστυχώς), τα ηχητικά εφέ όμως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο στα κόμικς μας και πρέπει να το προσέχουμε. Προσωπικά, προτιμώ τα ηχητικά να είναι γραμμένα στη γλώσσα που είναι γραμμένο το κόμικ γενικότερα, αλλά η αλήθεια είναι πως στην δικιά μας περίπτωση, στα ελληνικά δηλαδή, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα και τόσο πετυχημένο. Κάποιους ήχους τους φανταζόμαστε καλύτερα όταν είναι γραμμένοι στα αγγλικά (λόγω της προφοράς τους ίσως)… οπότε θέλει περισσότερη προσοχή το ελληνικό. Έχετε το νου σας στα ηχητικά εφέ όταν διαβάζετε κάποιο κόμικ για να ανακαλύψετε τι θα ταίριαζε περισσότερο στο ύφος σας… και για την επιλογή των ήχων… αλλά και για το πώς θα τους σχεδιάζετε: Αυτά και για τα ηχητικά… θα κλείσω επισυνάπτοντας μερικές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσεων των ηχητικών εφέ για να πάρετε ιδέες. Τα όσα παραπάνω είναι απλές υποδείξεις, καλό είναι να τις έχετε υπόψη σας αλλά και να τις αναιρείτε… αναλόγως τι σας ταιριάζει και τι θέλετε να δείξετε… περισσότερο είναι αφορμές για να πειραματιστείτε και να βρείτε τι σας ταιριάζει. Αυτά προς το παρόν… σε επόμενο post θα γράψω και μερικά πράγματα για την τεχνοτροπία τους. Μέχρι τότε… Περιμένω ερωτήσεις-απορίες, αντιρρήσεις ή ό, τι άλλο για να το αναπτύξουμε περισσότερο. 49 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
x for xepeta Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Member ID: 3787 Group: Veterans Topic Count: 488 Content Count: 12121 Reputation: 82352 Achievement Points: 12143 Days Won: 79 With Us For: 6276 Days Status: Offline Last Seen: 3 ώρες πριν Age: 50 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Πολύ πλούσια στοιχεία, και σκέψεις. Ευχαριστούμε! Το μόνο που έχω να προσθέσω (και δεν ξέρω αν είναι κανόνας ή απλά εγώ πιστεύω ότι είναι σωστό) είναι ότι μ' αρέσει μια πρόταση να είναι σε ένα μπαλονάκι και να μη σπάει στα δύο. Πχ: Τον είδα απο μακρυά και η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά που άκουγα το αίμα να κυκλοφορεί στο κεφάλι μου. Όλο σε ένα μπαλονάκι είναι σωστό στα μάτια μου. Ενώ: Τον είδα απο μακρυά και η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά που άκουγα το αίμα να κυκλοφορεί στο κεφάλι μου σε δυο μπαλονάκια μου τη δίνει. Συνήθως το βλέπω σε μεταφρασμένα κόμικς που η απόδοση του κειμένου δεν χωράει μερικές φορές στον προσφερόμενο χρόνο. Κάπως έτσι μου φάνηκε περίεργο το στήσιμο των μπαλονιών στο Logicomix, και όταν ρώτησα τους δημιουργούς μου είπαν , αφού λίγο τους φάνηκε περίεργη η ερώτησή μου, ότι πρώτα στήθηκε με αγγλικό κείμενο και μετά στα ήδη υπάρχοντα μπαλονάκια προστέθηκε η ελληνική απόδοση. 10 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
chris Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Member ID: 12192 Group: Members Topic Count: 129 Content Count: 1248 Reputation: 9521 Achievement Points: 1248 Days Won: 3 With Us For: 5376 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 10, 2020 Age: 6 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 geokon712!!! Πάρα πολύ ωραίο και χρήσιμο θέμα! 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
conb Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Member ID: 13060 Group: Members Topic Count: 46 Content Count: 1940 Reputation: 14938 Achievement Points: 1940 Days Won: 15 With Us For: 5209 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 31, 2021 Age: 49 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 geokon712 πολλα και πολλα για ενα πολλη ενδιαφερον αλλα και χρησιμο topic!!!! Επισης ο τροπος που το παρουσιαζεις-αναλυεις το θεμα για το lettering και balloons ειναι πολλη ευχαριστως,εντυπωσιακος αλλα πανω απο ολα κατανοητος και βοηθαει!! Εγω εως τωρα τα balloons αν και προσπαθω και αφηνω χωρο γι΄αυτα οχι παντα με επιτυχια πιο πολλη με βοηθαει στο να καλυπτω ατελειες, λαθη και ελειπες background ειναι ενα τεχνασμα ας πουμε που με βοηθαει οταν βιαζομαι ή δε μου βγαινει κατι οπως το θελω στο σκιτσο μου για αυτο προτιμαω τα ballons με υπολογιστη μια και με διευκολεινουν οχι οτι μου αρεσουν. 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Lord Makro Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Member ID: 2066 Group: Honored Topic Count: 79 Content Count: 4676 Reputation: 26664 Achievement Points: 4710 Days Won: 4 With Us For: 6421 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 30 Age: 48 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 26, 2010 Πολύ ωραίο άρθρο!! 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
geokon Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 27, 2010 Member ID: 10885 Group: Members Topic Count: 20 Content Count: 669 Reputation: 4993 Achievement Points: 669 Days Won: 1 With Us For: 5588 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 21, 2020 Age: 39 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 27, 2010 (Επεξεργασία) Ευχαριστώ παιδιά…! σε δυο μπαλονάκια μου τη δίνει. Συνήθως το βλέπω σε μεταφρασμένα κόμικς που η απόδοση του κειμένου δεν χωράει μερικές φορές στον προσφερόμενο χρόνο. Έχεις δίκιο, συμβαίνει αυτό… Εγω εως τωρα τα balloons αν και προσπαθω και αφηνω χωρο γι΄αυτα οχι παντα με επιτυχια πιο πολλη με βοηθαει στο να καλυπτω ατελειες, λαθη και ελειπες background ειναι ενα τεχνασμα ας πουμε που με βοηθαει οταν βιαζομαι ή δε μου βγαινει κατι οπως το θελω στο σκιτσο μου για αυτο προτιμαω τα ballons με υπολογιστη μια και με διευκολεινουν οχι οτι μου αρεσουν. Καταλαβαίνω τι λες: όλοι μας, λίγο-πολύ, φροντίζουμε να κλέβουμε… είτε για να γλυτώσουμε κόπο, είτε για να κρύψουμε λάθη και ατέλειες… θέλει όμως και αυτό την μαστοριά του, αν του δίνουμε περισσότερη από όσο χρειάζεται σημασία, καταλήγουμε να οδηγούμε τον αναγνώστη σε αυτά ακριβώς που δεν θέλουμε να δει… Άλλο θέμα αυτό, αλλά πιστεύω έχουμε ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα όταν στηρίζουμε/αναδεικνύουμε τα δυνατά μας σημεία… όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι στο χέρι του δημιουργού το πώς θα οδηγήσει τον αναγνώστη, οπότε ας τον οδηγούμε στα καλοδουλεμένα σημεία του έργου μας. Είναι προτιμότερο από τα να κυνηγάμε να κρύψουμε τα λάθη μας (έτσι κι αλλιώς, μερικά όσο κι αν θέλουμε δεν γίνεται να κρυφτούν……… και πάντα κάποια μας ξεφεύγουν). Επεξεργασία Νοεμβρίου 28, 2010 από geokon712 6 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
conb Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 27, 2010 Member ID: 13060 Group: Members Topic Count: 46 Content Count: 1940 Reputation: 14938 Achievement Points: 1940 Days Won: 15 With Us For: 5209 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 31, 2021 Age: 49 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 27, 2010 είναι στο χέρι του δημιουργού το πώς θα οδηγήσει τον αναγνώστη, οπότε ας τον οδηγούμε στα καλοδουλεμένα σημεία του έργου μας. Είναι προτιμότερο από τα να κυνηγάμε να κρύψουμε τα λάθη μας (έτσι κι αλλιώς, μερικά όσο κι αν θέλουμε δεν γίνετε να κρυφτούν……… και πάντα κάποια μας ξεφεύγουν). Σωστος και συμφωνω απολυτα 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Jim Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 28, 2010 Member ID: 12247 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 322 Reputation: 1550 Achievement Points: 322 Days Won: 0 With Us For: 5369 Days Status: Offline Last Seen: 2 ώρες πριν Age: 30 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 28, 2010 Πες μας και πως φτιαχνουμε γραμματοσειρες!! Θα σου είμαι ευγνώμον 4 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
x for xepeta Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 29, 2010 Member ID: 3787 Group: Veterans Topic Count: 488 Content Count: 12121 Reputation: 82352 Achievement Points: 12143 Days Won: 79 With Us For: 6276 Days Status: Offline Last Seen: 3 ώρες πριν Age: 50 Share Δημοσιεύτηκε Νοεμβρίου 29, 2010 Δείτε εδώ τι όμορφα ξεχωρίζουν τα μπαλονάκια σε όλη τη σελίδα. Πως τα χρώματα (ή το πολύ μελάνι στα ασπρόμαυρα) βοηθάει το μάτι να εστιάσει στο κείμενο που θα διαβάσει. Γι' αυτό πολύ συχνά τα ασπρόμαυρα που στην πηγή τους ήταν έγχρωμα είναι πολύ δύσκολα να διαβαστούν. Παράδειγμα τα Essentials ή τα Shocase θέλουν πολύ δύναμη να αφοσιωθείς στο διάβασμα και να μην πεις "τα παρατάω". Από το νέο τεύχος του Jonah Hex. Σπάνια ο "αποχρωματισμός" δεν ενοχλεί. Π.χ. μελάνι του Tom Palmer στο Essential Τomb of Dracula όχι απλά δεν ενοχλεί αλλά δείχνει και πιο ατμοσφαιρικό. Ή το Swamp Thing εποχής Alan Moore έδειξε πολύ όμορφα και στην ασπρόμαυρη έκδοση. Και ας δώσω ένα ελληνικό σχόλιο. Μ' αρέσει η δουλειά του Χρήστου Σταμπουλή, θα μου ήταν όμως ακόμη πιο αγαπητή αν το λέτερινγκ το έβλεπε σε συνεργασία με κάποιον άλλον. 8 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
nikolaosx1 Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 1, 2010 Member ID: 7605 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 31 Reputation: 156 Achievement Points: 31 Days Won: 0 With Us For: 5838 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 28, 2014 Share Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 1, 2010 Διαφωτιστικό +1 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
agglo Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 2, 2010 Member ID: 12834 Group: Members Topic Count: 3 Content Count: 25 Reputation: 106 Achievement Points: 25 Days Won: 0 With Us For: 5256 Days Status: Offline Last Seen: Ιουνίου 16, 2012 Age: 32 Share Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 2, 2010 (Επεξεργασία) ουαου .....τι εγραψες βρε ανθρωπε.... πολυ καλη δουλεια. επισης κατι που δεν ειπε κανεις αλλος:εχει πολυ πλακαααα!! χαχαχα εκει που λεει: -τι θα παρετε παρακαλω? -παλι τα ιδια θα λεμε κοπελα μου? ελιωσα στο γελιο... μπραβο και παλι μπραβο Επεξεργασία Δεκεμβρίου 2, 2010 από agglo 4 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
geokon Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 2, 2010 Member ID: 10885 Group: Members Topic Count: 20 Content Count: 669 Reputation: 4993 Achievement Points: 669 Days Won: 1 With Us For: 5588 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 21, 2020 Age: 39 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 2, 2010 άι μωρή!... Πες μας και πως φτιαχνουμε γραμματοσειρες!! πρέπει, πάντως, να βρω χρόνο να γράψω και τα υπόλοιπα 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Akihabara Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 2, 2010 Member ID: 12487 Group: Members Topic Count: 13 Content Count: 258 Reputation: 1264 Achievement Points: 258 Days Won: 1 With Us For: 5322 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 16 Share Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 2, 2010 Έχει και άλλο; Δόκτορ τα χάπια μου!!!!! Μπράβο για την προσπάθεια 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
x for xepeta Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 20, 2010 Member ID: 3787 Group: Veterans Topic Count: 488 Content Count: 12121 Reputation: 82352 Achievement Points: 12143 Days Won: 79 With Us For: 6276 Days Status: Offline Last Seen: 3 ώρες πριν Age: 50 Share Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 20, 2010 Συνέντευξη ενός Letterer, του Joe Caramagna. Ο άνθρωπος λέει τρομερά πράγματα, συμβουλές και σκέψεις. Βασικές αλήθειες, που δεν τηρούνται από πολλούς και φαίνεται. Διαβάστε την μόνο από περιέργεια, και ας μην σας απασχολεί σαν θέμα Εδώ θα βρείτε έναν κατάλογο δουλειών του. 10 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
ΜΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 20, 2010 Member ID: 12493 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 1 Content Count: 8 Reputation: 89 Achievement Points: 8 Days Won: 0 With Us For: 5320 Days Status: Offline Last Seen: Δεκεμβρίου 10, 2013 Age: 37 Share Δημοσιεύτηκε Δεκεμβρίου 20, 2010 (Επεξεργασία) tutorial για γραμματοσειρες βρήκα αυτόν τον οδηγό για να φτιάχνετε μόνοι σας την δικιά σας γραμματοσειρά... Ελπίζω να σας βοηθήσει !!!! Επεξεργασία Δεκεμβρίου 20, 2010 από baloni 9 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
geokon Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5, 2011 Member ID: 10885 Group: Members Topic Count: 20 Content Count: 669 Reputation: 4993 Achievement Points: 669 Days Won: 1 With Us For: 5588 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 21, 2020 Age: 39 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5, 2011 Σε ευχαριστώ Μανώλη για το βιντεάκι… αν κατάλαβα καλά δεν είναι αρκετό το Illustrator για να φτιάξει κανείς την γραμματοσειρά του. Χρειάζεται και το Fontlab, δεν το ήξερα. Τέλος πάντων… Ευκαιρία τώρα με τις διακοπές να συμπληρώσω ακόμα μερικά πράγματα, στο πρακτικό μέρος βασικά: Όπως ξεκαθαρίσαμε και παραπάνω, τα μπαλονάκια και τα κείμενα είναι βασικό μέρος της σύνθεσής μας. Όταν ακόμα στήνουμε την σελίδα μας, καθώς καθορίζουμε που θα μπουν οι ήρωες ή τα φόντα ή τέλος πάντων οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που χρειαζόμαστε για την εικόνα μας, καθορίζουμε και την θέση των μπαλονιών… ακόμα κι εάν πρόκειται να τα κάνουμε στον υπολογιστή, πρέπει να έχουμε αποφασίσει από πριν την θέση τους. Για τον σχεδιασμό κειμένων και μπαλονιών στο χέρι δεν έχω να πω κάτι, ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο για να το πώς θα τα σχεδιάσει, που τον βολεύει και του ταιριάζει. Μια συμβουλή μόνο, όσο αυτονόητη κι αν θεωρείται: Μελανώνοντας, μην αφήνετε τα κείμενα και τα μπαλονάκια για το τέλος… μπορεί να μην έχετε υπολογίσει κάτι σωστά και να συνειδητοποιήσετε -όταν θα είναι πια αργά- πως ο χώρος που νομίζατε πως ήταν αρκετός τελικά να μην είναι… ή και απλά να περισσεύει περισσότερος απ’ όσο χρειάζεται. Για να μην έχουμε τέτοια λάθη, ξεκινάμε το μελάνωμα από τα κείμενα και τα μπαλονάκια (πρώτα τα κείμενα!). Ακριβώς όπως γενικότερα συμβαίνει όταν σχεδιάζουμε… ξεκινάμε να μελανώνουμε από τα όσα βρίσκονται σε πρώτο επίπεδο και μετά πηγαίνουμε προς τα πίσω. Τα κείμενα και τα μπαλονάκια βρίσκονται πρώτα πρώτα (μαζί με τα περιγράμματα των καρέ μας). Για να σχεδιάσουμε τα κείμενα και τα μπαλονάκια μας στον υπολογιστή: Αυτή είναι δουλειά για Illustrator! …Illustrator δεν γνωρίζω καλά, οπότε, σε αυτά που ακολουθούν είμαι περισσότερο αναφορικός και λιγότερο επεξηγηματικός. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι από το IllustratorCS5, αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν τρομερές διαφορές εάν τα κάνετε σε παλαιότερη έκδοση… εάν έχετε παλαιότερο Illustrator, ψάξτε το λίγο και θα βρείτε όλα τα παρακάτω: Τέλος, πηγαίνετε File > Save as και το αποθηκεύετε ως PDF αρχείο. Επίσης, για όσους προτιμούν το Photoshop, μπορείτε να αφήσετε template το layer 1 και να σώσετε το αρχείο σας κανονικά ως Illustrator αρχείο… Μετά, απλά το ανοίγετε μέσω Photoshop (θα εμφανιστούν μόνο τα κείμενα και τα μπαλονάκια) και συνεχίσετε εκεί την δουλειά σας. Δεν μπήκα στα πιο βαθιά (όπως είπα δεν γνωρίζω και αρκετά από Illustrator) αλλά τα παραπάνω, για όσους δεν ξέρουν καθόλου από Illustrator, είναι υπέρ-αρκετά για να μάθουν πώς να κάνουν κείμενα και μπαλονάκια στον υπολογιστή. Με λίγο πειραματισμό (το λίγο με πολύ!) θα βρείτε και ό, τι άλλο χρειάζεστε για να το αναπτύξετε… ο καθένας με τον τρόπο του. 18 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Λένα Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5, 2011 Member ID: 8772 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 645 Reputation: 3889 Achievement Points: 645 Days Won: 4 With Us For: 5766 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 31, 2016 Age: 36 Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5, 2011 Η λωρίδα γράφεται με ωμέγα (Ε...με τόσα λάθη αδυνατούσα να το διαβάσω... λορίδα και λορίδα και λορίδα [sic]) Και το υπεραρκετά, χωρίς ενωτικό, το βρήκαμε τώρα και το βάζουμε όπου λάχει! Σου ξέφυγαν πολλά πάντως, πώς κι έτσι; Δεν πειράζει όμως, με ενέπνευσες να συμπληρώσω το How to σου με συμβουλές συντακτικές, γραμματικές, ορθογραφικές και στίξεως (θα σας μάθω την χρήση της άνω τελείας, βρε!!!) 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
PhantomDuck Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5, 2011 Member ID: 2414 Group: Veterans Topic Count: 206 Content Count: 5723 Reputation: 46166 Achievement Points: 5820 Days Won: 48 With Us For: 6389 Days Status: Offline Last Seen: 42 λεπτά πριν Age: 38 Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5, 2011 (Επεξεργασία) [...]Δεν πειράζει όμως, με ενέπνευσες να συμπληρώσω το How to σου με συμβουλές συντακτικές, γραμματικές, ορθογραφικές και στίξεως (θα σας μάθω την χρήση της άνω τελείας, βρε!!!) Μιας και πιάσαμε την ορθογραφία, το "την" δεν παίρνει τελικό "ν". Όσο για την άνω τελεία, αν ξέρεις κανέναν τρόπο πέραν του Alt + 0183 πες το, επειδή μου βγαίνει η πίστη κάθε φορά που θέλω να τη χρησιμοποιήσω Επεξεργασία Ιανουαρίου 5, 2011 από PhantomDuck 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
imacmaria Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 6, 2011 Member ID: 13440 Group: Veterans Topic Count: 101 Content Count: 3476 Reputation: 28974 Achievement Points: 3476 Days Won: 12 With Us For: 5149 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 9, 2020 Age: 39 Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 6, 2011 (Επεξεργασία) Για το "παραθυράκη" στην τέταρτη εικόνα, τι έχετε να πείτε; ε; (Τον φάγαμε τον άνθρωπο! ) Όσο για την άνω τελεία... Insert -> Symbol -> βρείτε την άνω τελεία (8η γραμμή 7ος χαρακτήρας από τα αριστερά) Επιλέξτε Shortcut Key Στο πεδίο Press New Shortcut Key πατήστε τον συνδυασμό Ctrl+Shift+άνω και πλήκτρο που θέλετε (π.χ. άνω και κάτω τελεία). Πατήστε Assign. Τελειώσατε. Εφεξής η άνω τελεία θα παράγεται όταν πατάτε Ctrl+Shift+άνω...εεε...και το πλήκτρο που διαλέξατε! Για Word πάντα! (και ναι άλλη μια φορά off-topic) Επεξεργασία Ιανουαρίου 6, 2011 από imacmaria 5 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
geokon Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 6, 2011 Member ID: 10885 Group: Members Topic Count: 20 Content Count: 669 Reputation: 4993 Achievement Points: 669 Days Won: 1 With Us For: 5588 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 21, 2020 Age: 39 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 6, 2011 Για να ασχολείστε με την ορθογραφία μου να υποθέσω πως οτιδήποτε άλλο από αυτά που έγραψα παραπάνω σας ήταν ήδη γνώριμο, σωστά…;; τζάμπα η μέρα που έχασα δηλαδή (ντάξει, δεν το πιστεύω αυτό… είμαι σίγουρος πως το ποστ μου βοήθησε περισσότερους από όσους ενόχλησε…) 11 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Akihabara Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 22, 2011 Member ID: 12487 Group: Members Topic Count: 13 Content Count: 258 Reputation: 1264 Achievement Points: 258 Days Won: 1 With Us For: 5322 Days Status: Offline Last Seen: Μαρτίου 16 Share Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 22, 2011 Μπράβο για το ποστ. Με βοήθησε να φτιάχνω μπαλονάκια της προκοπής στο PC μου. Κατέβασε το Firefox ή το Opera (προτείνω το Opera) που έχουν ενσωματωμένο ορθογραφικό έλεγχο 2 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
mr-d Δημοσιεύτηκε Μαίου 4, 2011 Member ID: 10513 Group: Veterans Topic Count: 148 Content Count: 7679 Reputation: 55627 Achievement Points: 7683 Days Won: 18 With Us For: 5623 Days Status: Offline Last Seen: 4 ώρες πριν Age: 40 Share Δημοσιεύτηκε Μαίου 4, 2011 2 video tutorials 5 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
geokon Δημοσιεύτηκε Μαίου 30, 2011 Member ID: 10885 Group: Members Topic Count: 20 Content Count: 669 Reputation: 4993 Achievement Points: 669 Days Won: 1 With Us For: 5588 Days Status: Offline Last Seen: Οκτωβρίου 21, 2020 Age: 39 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Μαίου 30, 2011 (Επεξεργασία) Στην παρουσίαση που μας έκανε ο Γιώργος από το fanzines.grγια το Crewof Awesomeκαι καθώς, πολύ σωστά, μας την έλεγε για κάποιων την γραμματοσειρά… μας παρέπεμψε εδώ! Το siteανά καιρούς ανανεώνεται και σίγουρα θα βρείτε αρκετές ενδιαφέρουσες γραμματοσειρές Επεξεργασία Ιανουαρίου 31, 2012 από geokon712 9 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
dimious200 Δημοσιεύτηκε Μαίου 30, 2011 Member ID: 14558 Group: Members Topic Count: 49 Content Count: 3365 Reputation: 28756 Achievement Points: 3365 Days Won: 2 With Us For: 5025 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 18, 2023 Age: 33 Share Δημοσιεύτηκε Μαίου 30, 2011 εγω δεν ασχολουμε με μεταφραση-σχεδιο κλπ αλλα θα πω 2 μπραβο,ενα για την πολυ ωραια δουλεια και αλλο 1 γιατι το πρωτο κομικ με εκανε και γελασα,μου θυμισε κατι σαν τον οδηγο για τις αναλογιες των παπιων απο τον μπαρκς,που ειχε κολλησει και κατι αστειακια!! 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Λένα Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 1, 2011 Member ID: 8772 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 645 Reputation: 3889 Achievement Points: 645 Days Won: 4 With Us For: 5766 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 31, 2016 Age: 36 Share Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 1, 2011 Μπράβο για το ποστ. Με βοήθησε να φτιάχνω μπαλονάκια της προκοπής στο PC μου. Κατέβασε το Firefox ή το Opera (προτείνω το Opera) που έχουν ενσωματωμένο ορθογραφικό έλεγχο Καλύτερα να ενσωματώνεις ορθογρφικό (ή, καλύτερα, γλωσσικό) έλεγχο στο νιονιό σου. Κανένα σύστημα ορθογραφικού ελέγχου δεν θα βγάλει λάθος το εξής: "η πόρτα τις αυλής". Στην παρουσίαση που μας έκανε ο Γιώργος από το fanzines.gr για το Crewof Awesome και καθώς, πολύ σωστά, μας την έλεγε για κάποιων την γραμματοσειρά… μας παρέπεμψε εδώ! Το site ανά καιρούς ανανεώνεται και σίγουρα θα βρείτε αρκετές ενδιαφέρουσες γραμματοσειρές Καλά τα λέει, αλλά η παρατήρησή του πως οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον χειρόγραφη γραμματοσειρά με βρίσκει αντίθετη. Συνήθως οι πλειονότητα των ερασιτεχνών, από όσο έχουν τα ταλαίπωρα ματάκια μου βιώσει, χρησιμοποιεί (άσχημη) γραμματοσειρά υπολογιστού, είτε για να προσδώσουν μιά "επαγγελματική" χροιά στην προσπάθειά τους είτε διότι είναι αισθητικά αδαείς και ακαλαίσθητοι. 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
YOSHIMITSU Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 2, 2011 Member ID: 5 Group: Veterans Topic Count: 277 Content Count: 5903 Reputation: 28897 Achievement Points: 5903 Days Won: 22 With Us For: 6658 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 3, 2017 Age: 7 Share Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 2, 2011 WTF??? Πως μου ξέφυγε τόσο καιρό αυτό το θέμα; ΟΚ, ίσως επειδή δεν είμαι δημιουργός - σχεδιαστής κόμικς κλπ τέτοια όμορφα, αλλά σήμερα που το βρήκα μπροστά μου έπαθα ένα μικρό σοκ. Τέτοιους οδηγούς διαμάντια πρέπει να τα κάνουμε Pin και να βρίσκονται πρώτη φάτσα πίστα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, υπέροχα παρουσιασμένο, πανέμορφα όλα ειδικά αυτά τα σχέδια - παραδείγματα σου φίλε geokon712. Σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου... συνέχισε να μοιράζεσαι τις τεχνικές, κόλπα, λεπτομέρειες μαζί μας, με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο. 6 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Επιθεωρητής Le Pit Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 15, 2011 Member ID: 18683 Group: Honored Topic Count: 21 Content Count: 1663 Reputation: 13505 Achievement Points: 1663 Days Won: 4 With Us For: 4906 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 12, 2023 Age: 104 Share Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 15, 2011 πολυ ενδιαφερον και βασικο θεμα για ενα κομικ, δυστυχως ειμαι πολυ πισω σε αυτον τον τομεα,αλλα θα ξαναδιαβασω αναλυτικα το τοπικ,εχει παρα πολλες πληροφοριες.Βασικα εχω ασχοληθει τοσο λιγο με τα γραμματα που οι περισσοτερες γραμματοσειρες μου φαινονται ιδιες και με δυσκολια διακρινω τη διαφορα... 1 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
conb Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 15, 2011 Member ID: 13060 Group: Members Topic Count: 46 Content Count: 1940 Reputation: 14938 Achievement Points: 1940 Days Won: 15 With Us For: 5209 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 31, 2021 Age: 49 Share Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 15, 2011 Διάβασε το pit αυτό το θέμα βοήθησε και εμένα...δε θα σε μπερδέψει είναι απλό εξάλλου τα αναλύει με λεπτομέρεια ο geokon 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Επιθεωρητής Le Pit Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 17, 2011 Member ID: 18683 Group: Honored Topic Count: 21 Content Count: 1663 Reputation: 13505 Achievement Points: 1663 Days Won: 4 With Us For: 4906 Days Status: Offline Last Seen: Σεπτεμβρίου 12, 2023 Age: 104 Share Δημοσιεύτηκε Ιουλίου 17, 2011 ναι θελει μελετη το θεμα,Κωστα θα πηξουμε στα μπαλονακια! 3 Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
conb Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 1, 2011 Member ID: 13060 Group: Members Topic Count: 46 Content Count: 1940 Reputation: 14938 Achievement Points: 1940 Days Won: 15 With Us For: 5209 Days Status: Offline Last Seen: Αυγούστου 31, 2021 Age: 49 Share Δημοσιεύτηκε Αυγούστου 1, 2011 Χρειαζομαι μια μια μικρη βοηθεια σχετικα με το lettering...εχω ακουσει οτι υπαρχει ενα προγραμμα στο οποιο μπορεις να ανεβασεις τη γραμματοσειρα που εχεις διμιουργησει/σχεδιασει με το χερι μονος σου...ισχυει κατι τετοιο και αν ναι ποιο ειναι το προγραμμα αυτο για να το κατεβασω και πως λειτουργει σε γενικες γραμμες μαζι με το photoshop...οποιος γνωριζει κατι θα μου εκανε μεγαλη χαρη να μου πει μερικες πληροφοριες Παράθεση Σύνδεσμος για σχολιασμό Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις